19.11.2015
Oppilaitosten ja yritysten välinen yhteistyö vaikuttaa olevan hyvissä kantimissa Seinäjoella ja Etelä-Pohjanmaalla: Ammatillisen koulutuksen seminaarin toisen päivän ohjelmassa oli kolme työelämän edustajan näkemystä työssäoppimiseen ja yritysyhteistyöhön.
Eepeen henkilöstöjohtaja Tommi Suvisalmi kertoi Kauppaan Duuniin -hankkeesta, joka jalkautui S-ryhmän arkeen hyvien kokemusten seurauksena. Jo ensimmäisen vuoden opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus tutustua viikon verran kaupanalan monipuolisiin töihin.
Duudson Activity Park hallituksen puheenjohtaja Jani Karvosella on vankka yrittäjätausta: Duudson Activity Park järjestääkin opiskelijoille luentoja yrittäjyydestä ja jopa aktiivipuiston naapurista löytyvä päiväkoti Jumpin ohjelmaan kuuluu myös yrittäjyyskasvatusta ja yrittäjämäiseen asenteeseen rohkaisua.
Karvosen mukaan Duudson Parkissa on toteutettu lukuisia opinnäytetöitä ja hankkeita, joiden tarkoituksena on ollut muun muassa haastaa ammatillisia opetussuunnitelmia.
Turvatekijät Oy:n toimitusjohtaja Valtteri Sivula on itse opiskellut muun muassa turva-alan perustutkinnon, josta hän on ponnistanut yrittäjäksi: Sivulan yritys on kasvanut voimakkaasti, joten rekrytointiin on saatu apua oppilaitoksista. Turvatekijöiden työntekijöistä moni on tullut yritykseen turva-alan perustutkinnon kera, mutta jatkanut erikoisammattitutkintoon oppisopimuksen kera.
Keskiviikkopäivän ohjelma oli otsikoitu Digiloikka reformiin: ääneen pääsivät neljän eri koulutuksen järjestäjän edustajat. Ensimmäisenä Marja-Terttu Viitala ja Antti Ahola esittelivät Sedun digitutoreiden toimintaa.
- Digitutor on minkä tahansa alan opiskelija, joka omalla digiosaamisellaan tukee sosiaalisen median ja digitalisaation käyttöä opetuksessa, painotti Ahola.
Tutorit olivat myös koko seminaarin ajan auttamassa seminaariväkeä digiin liittyvissä pulmissa.
Digitutoreiden jälkeen esiteltiin Sedussa käytössä oleva työssäoppimisen mobiiliohjausohjelma, eTaitava. Ohjelman avulla opiskelija vastaa opettajalle ammattiosaamisen näytön pohjalta luodun kysymyspatteriston kysymyksiin. Mobiiliohjauksen avulla oppiminen tehdään näkyväksi niin opiskelijalle kuin opettajallekin. Kysymyksiin vastaaminen myös kehittää opiskelijan itsearviointitaitoja.
SeAMKin kirjastoalan yliopettaja Ari Haasio luennoi yleisölle normatiivisesta ja disnormatiivisesta informaatiosta räväköiden ja vähän maltillisempien esimerkkien saattelemana:
- Disnormatiivista informaatiota lienee jokainen meistä kaivannut joskus. Opiskelijatkin jakavat tietoa esimerkiksi siitä, tarvitseeko tenttiin lukea tenttikirja ja millaisia kysymyksiä opettajalle on ollut tapana kysyä.
Pekka Lammassaari OSAOsta tarttui digitaalisuuteen uusien opetusvälineiden näkökulmasta ja luetteli tukuittain hyviä syitä, miksi simulaattoreihin kannattaa investoida. Simulaattoreita on saatavissa hyvinkin monipuolisesti eri aloille aina sosiaalialasta maatalouteen, kaivos- ja hevosalaan.
Simulaattoreiden hankinnan puolesta puhuvat monet oppimiseen liittyvät hyvät ominaisuudet, sillä niitä käyttämällä oppiminen korostuu ja harjoituskertoja voidaan lisätä hurjasti. Simulaattori mahdollistaa myös turvallisen ja rennon ympäristön harjoitella ääritilanteita sekä aidon kokemuksen, jolla voidaan lisätä opiskelijoiden motivaatiota. Muina hyötyinä Lammassaari mainitsi muun muassa edullisen kulutason, vähäiset ympäristövaikutukset ja riippumattomuuden ulkoisista olosuhteista.
Viimeisessä case-esimerkissä rehtori Ari Maunuksela kertoi, kuinka TEAKista tuli robotiikan kouluttaja ja millaiselta alan koulutuksen tulevaisuusnäkymät vaikuttavat. TEAKilla on kokemusta robotiikkakoulutuksista jo 25 vuotta. Sinä aikana suuret paikalleen pultatut robotit ovat muuttuneet pieniksi, kompakteiksi ja siirreltäviksi. Robotiikan volyymi on edelleen alhainen, mutta tarve kasvaa jatkuvasti
- Robotiikan ja automaation aiheita tulisi sisällyttää eri alojen ammattiosaamisen koulutuksiin. Esimerkiksi osatutkinnoiksi. Yhteistyötä kaivattaisiin niin oppilaitosten kuin yritystenkin välille, tiivisti Maunuksela.
Puheenvuorojen materiaaleja löytyy Sedun verkkosivuilta.
Tilaisuuden videostriimien tallenteet puolestaan katsottavissa täältä.
Juha Käenmäen valokuvia ihasteltaviksi.
Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki