Yrittäjyyspajoissa luodaan uusia nuoria yrittäjiä

20.10.2016

Työ- ja elinkeinoministeriö, Suomen Nuoret Yrittäjät ja muut yhteistyötahot Uudellamaalla suunnittelivat yhteistyössä Nuorten yrittäjyyspaja-mallin, jossa yrittäjyydestä kiinnostuneelle nuorelle laaditaan yhdessä askelmerkit kohti oman yrityksen perustamista. Malli tarjottiin vastauksena nuorille suunnattuun kyselyyn, josta nousi esille nuorten suuri kiinnostus yrittäjyyteen työllistämisvaihtoehtona. Mallin toteuttajaksi valittiin keväällä 2015 Suomen Yrittäjäopisto.

Toiminta on lähtenyt hienosti käyntiin. Vuonna 2015 alkoi 10 pajaa eri puolilla Suomea. Kaksisataa nuorta suoritti valmennuksen ja heistä noin puolet aikoo perustaa yrityksen vuosien 2016-2017 aikana.

- Perustettuja yrityksiä on tietojemme mukaan tällä hetkellä n. 30 kpl ja keväällä 2016 alkaneiden ryhmien osalta perustettuja yrityksiä on yli kaksikymmentä. Keväällä ryhmiä aloitti kahdeksan ja syksyllä 2016 aloittaa yhteensä 12 ryhmää. Näin ollen nuorten yrittäjyyspajassa käyneitä nuoria tulee arviolta olemaan lähemmäs 700, laskee Suomen yrittäjäopiston koulutuskoordinaattori Ulla-Mari Heiskanen.

Yrittäjyysosaamisella on kysyntää

Yrittäjyyspajasta tekee poikkeuksellisen sen toteutustapa: mukaan valitaan hakemusten ja haastattelujen perusteella joukko erittäin motivoituneita työttömiä tai työttömyysuhan alaisia alle 30-vuotiaita nuoria. Heiskasen mukaan luvassa on tekemistä, oivaltamista sekä eväitä oman yrityksen perustamiseen uudella innovatiivisella toimintatavalla.

- Yrittäjyyspajassa paneudutaan erilaisiin yrittäjyysvaihtoehtoihin ja halutaan korostaa myös sitä, että tulevaisuudessa yhä useammin oma osaaminen on tuotteistettava. Yrittäjyysosaamisella on kysyntää.

Yrittäjyyspajoja leimaa hands-on -tyyppinen opiskelu. Pajat koostuvat monimuotoisesti toteutetuista lähiohjauspäivistä ja verkko-oppimisympäristön monimuotoisesta hyödyntämisestä. Keskeinen osa on osallistujien yritystoiminnan asiantuntijoilta saama ohjaus ja sparraus omien liikeideoiden kehittämiseksi. Jokaiselle osallistujalle nimetään oma yritysmentori, joka on sitoutunut tukemaan nuorta yrittäjää myös seurantajaksolla.

Heiskasen mukaan kaikki osapuolet ovat olleet koulutuksiin erittäin tyytyväisiä. Nuoret ovat saaneet positiivisia kokemuksia, käytännönläheistä tietoa, keskustelua vertaisten kanssa sekä tukea ja sparrausta.

- Toiveenamme on saada Nuorten yrittäjyyspaja -malli pysyväksi yrittäjyysvalmennusmalliksi ja tällä hetkellä neuvottelemme jatkorahoitusta koulutukselle ministeriöiden kanssa.

Lisätietoja

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry

Eteläranta 10
00130 Helsinki

toimisto@amke.fi