21.01.2022
Viidettä kertaa järjestetty Ammatillisesta opoille -tilaisuus kokosi perjantaina 21.1. yli 500 oppilaanohjauksen asiantuntijaa ympäri Suomen ruutujen ääreen. Tänä vuonna tilaisuuden teemoina olivat oppivelvollisuuden laajentaminen ja maahanmuuttajien opinto- ja urapolut.
Päivän puheenjohtajana toimi johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen Talous ja nuoret TATista.
Ylijohtaja Petri Lempinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä kertoi kuulijoille tärkeää tietoa ammatillisen koulutuksen uudistuksista, kuten laajennetusta oppivelvollisuudesta, yhteishausta sekä tutkintokoulutukseen valmistavasta koulutuksesta. Lisäksi Lempinen totesi, että väylät ammattikoulusta korkea-asteelle kaipaa vielä hiomista.
- Yhä useamman ammatillisen tutkinnon suorittaneen tulisi jatkaa opintojaan korkeakoulussa. Reitti ammatillisesta toimii jo hyvin, mutta siirtymissä yliopistoon on vielä paljon kehitettävää, Lempinen totesi.
Ammatillisessa koulutuksessa opiskellaan elämää ja työuraa varten, aloitti ylijohtaja Petri Lempinen puheenvuoronsa
Oppivelvollisuutta takana puoli vuotta – missä mennään?
Studiokeskustelussa kokemuksia oppivelvollisuuden laajentumisesta jakoivat apulaisrehtori Anne Saari Kiipulan ammattiopistosta, rehtori Marko Aaltonen Stadin ammatti- ja aikuisopistosta, Suomen opinto-ohjaajat ry:n puheenjohtaja Armi Nurmi sekä OSKU ry:n edustaja, opiskelija Roosa Salmelainen Riveriasta. Keskustelua moderoivat AMKEn johtava asiantuntija Satu Ågren sekä varapuheenjohtaja Aale Päivinen SAKKI.ry:stä.
Laajennettu oppivelvollisuus oli yksi tilaisuuden toivoituimmista aiheista
Opiskelija Roosa Salmelainen edustaa ensimmäistä ikäryhmää, jolla oppivelvollisuus jatkuu täysi-ikäisyyteen saakka. Hänelle oppivelvollisuuden laajentuminen on näyttäntynyt positiivisessa valossa.
- Mä nään, että niin moni niistä ihmisistä, joita en ikinä olisi odottanut näkeväni toisella asteella, ovat nyt sellä opiskelemassa ja on hienoa huomata miten he oikeasti nauttivat opiskelusta ja oavat ylpeitä itsestään, Salmelainen totesi.
Keudan vararehtori Arja Koli käsitteli puheenvuorossaan maahanmuuttajien opinto- ja urapolkuja ammatillisessa koulutuksessa. Suomen väestöstä yli 8 %:lla on ulkomaalaistausta. Kun oppijoiden lähtötiedot ja taidot ovat moninaiset, oppilaitosten pedagogisten keinojen tulee myös monipuolistua.
Kulttuurien ja kielien rikkaus on muuttanut koulujemme arkea
- Itse uskon, että pienilläkin muutoksilla voimme parantaa tilannetta. Ammatillisen koulutuksen vahvuus on oppia tekemällä. Sen sijaan, että yritetään ensin ottaa suomen kieli hyvin haltuun, voidaan aloittaa konkreettisesta tekemisestä ja sen rinnalle tuoda kielen oppimisen tuki.
Työkaluja ohjaustyön tueksi
Projektipäällikkö Tella Krigsman Talous ja nuoret TAT:ista kertoi kesäyrittäjyydestä.
- Kesäyrittäjyys on huikea mahdollisuus yhdistää kesätyö ja yrittäjyys. Ohjelmaan osallistuneista suuri osa suunnittelee jatkavansa yritystoimintaa myös kesän jälkeen, Krigsman kertoi.
Vuonna 2022 TATin kesäyrittäjyyden toteutuspaikkakuntia ovat Oulu, Tampere, Turku, Espoo ja Vantaa.
Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKEn jäsenten yhteisen Väylät auki -kampanjan tavoitteena on kasvattaa ammatillisen koulutuksen myönteistää mielikuvaa ja vetovoimaa.
Kampanjan videosarjan uusimmassa jaksossa tarinansa kertoo rallikuski, sähkö- ja automaatioasentaja Sami Pajari.
- Kampanjan videot ovat saaneet hyvää palautetta, ne ovat toimineet hyvin opotunneilla keskustelun herättäjinä. Videot ovat kiinnostavia, aitoja ja sopivan pituisia, toteaa AMKEn viestintäpäällikkö Hanna-Mari Bennick.
Ammatillisesta opoille -tilaisuuden osallistujat pääsivät katsomaan kampanjan uusimman videon ensimmäisinä.
Kiitos arvokkaasta palautteesta!
Perinteikäs tilaisuus sai jälleen hyvää palautetta ja hyviä kehitysajatuksia. Tässä muutamia otteita palautteista:
"Parasta oli seminaarin huolella laadittu sisältö. Kaikki saamamme tieto osui ja upposi! Kiitos siitä!"
"De två första programpunkterna var bäst."
"Kokonaisuus hienosti rakennettu. Selkeä."
"Hyvin rakennettu sisältö. Asiantuntijoita monipuolisesti ja opiskelija osallistuminen oli plussaa."
"Opojen kysymyksiin ensimmäisen puheenvuoron jälkeen olisi muutama asiantuntija vastaamassa kysymyksiin."
"Olisi varmaan asiaa ihan koko työpäivän seminaariksikin, jos välissä olisi lounastauko ja pienet kahvihetket?"
"En pystynyt työni luonteen vuoksi olemaan puolta päivää kiinni seminaarissa. Lyhyempiä aamukahvitilaisuuksia ennemmin useammin."
Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki