20.04.2021
Pienuudessa on voimaa. Pienen yhteisön on isoa helpompi joustaa. Osaava henkilöstö sekä tiiviit ja toimivat suhteet työelämään varmistavat, että joustava aloitus ja omat opiskelupolut ovat oikeasti mahdollisia.
Tämän tietää myös kone- ja tuotantotekniikan opiskelija Sinna Korpisalo, joka valmistuu koneistajaksi Ähtärin kampukselta. Oma ammattiala selvisi jo yläasteen valinnaistunneilla.
Hitsaus ja vesileikkuri herättivät kiinnostuksen
- Meillä oli yläasteella paljon metallialan opintoja. Vietin täällä aikaa ja tuli hitsailtua kaikenlaista. Pääsimme harjoittelemaan myös vesileikkausta. Siinä touhussa jotenkin iskostui, että tämä on se ala, jolle haluan. Tässä työssä saa näyttää oman kädenjälkensä, Sinna kertoo.
Ähtärin yhteiskoulu ja Sedu toteuttivat valinnaiskurssit Sedun tiloissa yhteisvoimin. Näin tilat ja Sedun opettajat tulivat oppilaille tutuiksi.
- Vesileikkurilla ja Mersun logolla aloitin. Siinä hommassa heräsi ajatus, että jos vedellä ja näillä värkeillä pystyy tähän, mitähän noilla isoilla koneilla saa aikaiseksi.
Kärsivällisyyttä ja kädentaitoja
Kone- ja tuotantotekniikan opiskelijat opiskelevat kaikki metallialan tuotannon työvaiheet suunnittelusta koodaamiseen, koodaamisesta tekemiseen ja tekemisestä viimeistelyyn. Korpisalon mukaan alalla tarvitaan kärsivällisyyttä ja vähän kädentaitoja.
- Aloitimme opinnot 1. syksynä hitsauksella, manuaalisorvilla ynnä muilla perusjutuilla. Sen jälkeen pääsimme valitsemaan, että haluaako opiskella koneistajaksi vai levyseppähitsaajaksi. Tajusin heti, että koneet ovat mun juttu.
- Kyllä niitä vaikeita juttuja tietenkin tulee vastaan ja sitten menee hermo, mutta nekin on saatu selvitettyä, kun opettajat ovat vieressä auttamassa. Into tehdä on kantanut läpi opiskeluajan, Sinna miettii.
Alan työtilanne ja palkkaus tuntuvat houkuttelevilta.
- Alan firmoja on paljon ja osaavia työntekijöitä tarvitaan aina. Palkalla pärjää. Jos opiskelee lisää esim. insinööriksi, palkkaus paranee entisestään.
Työtä, jossa näkee oman kädenjälkensä
Vaihtelevat päivät ovat Sinnan mukaan parasta kone- ja tuotantotekniikan opinnoissa.
- On hyvä, että opiskelu ei ole pelkästään istumista. En jaksa istua kaiken aikaa paikallaan, vaan välillä pitää päästä tekemään käsillä.
- Olen suorittanut kaikki työssäoppimiset samassa firmassa. Yrityksellä on monipuolinen konekanta ja olen päässyt tekemään erilaisia kappaleita ja tehtäviä, esim. työstökeskuksella ja sorvilla.
Tilaustyönä puusorvin istukka
Kierroksemme lopuksi Korpisalo esittelee näyttötyötään ja Y-akselilla varustetun CNC-sorvin toimintaa, missä aksiaaliset ja radiaaliset jyrsimet mahdollistavat kaikenlaisten muotojen tekemisen.
- Tämä on tilaustyönä tehty puusorvin istukka, Korpisalo kertoo ja tulkkaa Mastercam-ohjelmalla tekemänsä koodin rivi riviltä.
- Kirjoitimme tämän tänään alusta loppuun kaverin kanssa. Ohjelmien kirjoittamiseen tulee oma rutiininsa ja sitä harjoitellaan koko opiskeluajan. Näin opintojen alussa vaikealta tuntuneesta asiasta tulee peruskauraa. Harjoittelua se kuitenkin vaatii.
- Tässäkin alassa on sekin hyvä puoli, että aina neuvotaan. Jos osaat tehdä CNC-sorvilla koodia, osaat tehdä työstökeskuksellekin. Etkä ole koskaan yksin.
- Mun kohdallani tämä opiskelupolku on mennyt täysin nappiin. Työpaikka on seuraava tähtäin.
Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki