23.03.2021
Lapin lennoston komentaja Tuukka Karjalainen luovutti Valmet Vinka -koneen REDUn lentokoneasennuksen opetuskäyttöön. Koneen asiakirjat vastaanotti yhteistyöstä kiitollisena rehtori Taisto Arkko.
Ilmavoimien tuki lentokoneasennuksen koulutukseen sekä Rovaniemellä että valtakunnallisestikin on laajamittaista. Nyt koulutuskäyttöön luovutettu kone on elinkaariratkaisuna käytöstä poistettu mäntämoottorikone.
- Kaluston ja tietotaidon saaminen Ilmavoimilta on todella tärkeää. Nyt saatu Vinka sopii mäntämoottoriopetukseen ja on erittäin hyvä perusopetusmateriaaliksi. Vinka on pienkoneeksi moderni ja hyvin varusteltu radiosuunnistus- ja mittarilentovarustuksineen, lehtori Miikka Kivioja kertoo.
- Tämä on hieno ajankohta koneen luovutukselle, kun tämän kevään yhteishaku toisen asteen koulutuksiin on juuri käynnistynyt, rehtori Taisto Arkko kiittelee.
Läheisyys auttaa yhteistyössä
Lentokoneasennuksen koulutuspaikkana Rovaniemellä on ehdoton etu siinä, että lennosto sijaitsee aivan koulutushallin naapurissa. Tiiviin yhteistyön ansiosta kalusto ja tietotaito pysyy ajan tasalla, ja opiskelijoille on tarjolla hyviä koulutussopimuspaikkoja.
- Monet opiskelijoistamme kiinnostuvatkin ilmavoimista opintojensa aikana, ja hakeutuvat sinne varusmiespalvelukseen ja myöhemmin töihinkin, Miikka Kivioja mainitsee.
Myös Ilmavoimissa yhteistyö koetaan tärkeäksi, ja sen laajentamiselle nähdään jatkossakin tarvetta. Paikallisen koulutuksen kautta saadaan Ilmavoimien palvelukseen myös alueelle sitoutuneita työntekijöitä.
- Olen kiinnostunut tästä paikallisesta koulutusyhteistyöstä. Jatkossa toivoisin yhteistyön tiivistämistä myös muiden koulutusalojen kanssa, esimerkkinä mainittakoon tieto- ja viestintätekniikan koulutus, komentaja Tuukka Karjalainen kertoo.
Kehittyvää koulutusta
Moderni Vinka on tervetullut täydennys REDUn lentokoneasennuksen opetusmateriaaliin, mutta kevään aikana täydennystä on tulossa lisääkin. Maaliskuussa opetushallille saadaan kaksimoottorinen Beechcraft Kingair-potkuriturbiinikone, joka noudetaan Helsinki-Vantaalta.
Monipuolisen opetuskaluston kautta lentokonetekniikka ja käsillä tekeminen tulevat opiskelijoille tutuksi. Alan koulutuskenttää on kehitetty viime vuosina voimakkaasti valtakunnallisestikin. Strategiarahoituksen ansiosta REDUn opetuskäyttöön on muun muassa hankittu simulaattori, jonka avulla päästään harjoittelemaan modernia teknologiaa ja järjestelmien käyttöliittymiä.
- Lentokoneita on huollettava, vaikka ne seisoisivatkin maassa, kuten kaupallisessa lentoliikenteessä tilanne tällä hetkellä osittain on. Tekijöille on siis aina tarvetta. Alalta eläköityy ihmisiä koko ajan, ja uusia tarvitaan tilalle kaluston jatkuvan päivittymisen vuoksi. Alalla on hyviä työpaikkoja tarjolla kotimaassa, mutta myös ulkomaille työllistyminen on mahdollista standardoidun koulutusjärjestelmän ansiosta, Miikka Kivioja muistuttaa.
Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki