Viikon huippuhetket: Näin monipuolisesti opettajat käyttävät tekoälyä työssään

21.05.2024

Yleisradio haastoi opettajat suunnittelemaan innovatiivisia opetusratkaisuja tekoälyn avulla. Kilpailu oli avoin kaikille opettajille.

Kilpailun voitti Forssan ammatti-instituutissa sähkö- ja automaatioalan lehtorina toimiva Katja Koponen-Andersson, jonka ehdotus yhdisti virtuaalitodellisuuden ja tekoälyn ammatillisessa koulutuksessa. Tosielämässä esimerkiksi tuuliturbiinin asentamiseen ei ole ammattikoulussa mahdollisuutta, mutta virtuaaliympäristössä opiskelija voisi harjoitella tällaisia vaativiakin tehtäviä. Opiskelijan vastausten perusteella tekoäly voisi ohjata opiskelijan hänelle sopivan osaamistason tehtäviin. Näin voidaan luoda yksilöllinen oppimispolku ja ympäristö, jossa voi harjoitella hankaliakin työtehtäviä.

Palkinnoksi kisan voitosta Koponen-Andersson saa koululleen tekoälykoulutusta Ylen AI-osaajilta. Valitsijaraadin puheenjohtaja ja voittokoulutuksesta vastaava Yle Innovaatioiden AI lead Tove Mylläri kuvailee voittajatyötä käytännönläheiseksi tekoälyinnovaatioksi, joka edistää resurssitehokkuutta ja turvallista oppimista.

Myllärin mukaan Koponen-Anderssonin ajatus tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden kehittää käytännön taitojaan ilman turvallisuusriskiä ja vie heidät askeleen lähemmäs tulevaisuuden teknologian hyödyntämistä oppimisessa.

Lue koko juttu >>