10.05.2019
Hallitusneuvotteluja käydään Säätytalolla hallitustunnustelija Antti Rinteen johdolla. Puolueet ovat nostaneet koulutuksen yhdeksi kynnyskysymykseksi. Esimerkiksi Keskusta vaatii, että ammatillisen koulutuksen rahoitus ja saavutettavuus on turvattava sekä panostuksia oppisopimukseen. Hallituskeskusteluja käyvät SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.
- Hallitusneuvotteluja käyvien ryhmien on syytä muistaa, että työllisyysastetta ei nosteta 75 prosenttiin ilman merkittäviä panostuksia ammattiosaamiseen, tähdentää AMKEn toimitusjohtaja Veli-Matti Lamppu.
Tilastokeskuksen tuoreet tiedot opiskelijakohtaisista koulutusmenoista kertovat karua kieltään ammatillisesta koulutuksesta. Minkään muun koulutussektorin rahoitusta ei ole leikattu niin paljon kuin ammatillisen koulutuksen. Vuodesta 2013 perustutkinto-opiskelijakohtaiset käyttömenot ovat tippuneet peräti 16,7 prosenttia! Lasku oli pelkästään vuosina 2016-17 seitsemän prosenttia.
Ammatillisessa koulutuksessa on nykyisin noin 327 000 tutkinto-opiskelija, joka on enemmän kuin ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa yhteensä. Vuonna 2017 valmistui lähes 74 000 opiskelijaa. Koulutus palvelee laajasti koko työikäistä väestöä, kuten nuoria, ammatinvaihtajia, yrittäjiä, johtajia, työttömiä ja maahanmuuttajia.
- Ammatillisen koulutuksen yhteiskunnallinen tehtävä on erittäin laaja ja monipuolinen nuorten syrjäytymisen ehkäisystä elinkeinoelämän kehittämiseen, summaa Lamppu.
AMKEn hallitusohjelmatavoitteet: ammattiosaaminen2023
Lähteet Tilastokeskus ja Vipunen
Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki