16.05.2017
Päätös peruskoulun jälkeisistä opinnoista tehdään jo kahdeksannella luokalla, selviää Taloudellisen tiedotustoimisto TATin ja T-Median Kun koulu loppuu -tutkimuksesta.
Kun ohjauksen painopiste on nyt peruskoulun viimeisellä luokalla, ollaan siis vuosi myöhässä. TATin johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalaisen mukaan ohjauksen painopiste on siirrettävä nuorempiin ja työelämätietoutta olisi jaettava otollisena aikana.
- 8-luokkalainen on vastaanottavaisin koulutusvalinta- ja työelämätiedolle. Hän miettii vakavasti valintojaan lukion ja ammatillisen koulutuksen väliltä.
Uravalintoihin liittyvää ohjausta tarvitaan myös nykyistä enemmän. Tutkimuksen mukaan vain 35% oli saanut mielestään tarpeeksi ohjausta. Tutkimuksessa selviää myös, että tytöt kaipaavat poikia enemmän tukea ja kannustusta uravalintoihin liittyen.
Alueelliset erot ovat selkeitä
Ammatillinen koulutus on suosituinta Itä-Suomessa, Pohjois-Suomessa ja Savossa. Pohjois-Karjalassa 35% ilmoitti aikovansa hakeutua ammattiopintoihin peruskoulun jälkeen. Uudellamaalla puolestaan hakeudutaan enemmän lukioon, ja vain 15% vastanneista oli astumassa ammatillisen koulutuksen polulle.
- Elinympäristö vaikuttaa nuoren valintoihin. Alueilla, joissa on paljon pääkonttoreita ja suuria yrityksiä hakeudutaan innokkaammin lukioon, selvittää Tenhunen-Ruotsalainen.
Kympin tytöt ja raisut pojat
Sukupuoli ohjaa vahvasti ammatinvalintaa. Tutkimuksen mukaan tytöt valitsevat terveyspalvelut, matkailu-ja ravintola-alan, sosiaalipalvelut ja kulttuurin mielialoikseen. Pojat puolestaan näkevät itsensä teknologiateollisuudessa, maanpuolustuksessa, pankki- ja rahoitusalalla tai media-alalla.
- Suomessa työmarkkinat jakautuvat jyrkästi miesten ja naisten aloihin. Shokeeraava luku on EU:n korkeimpia, toteaa T-Media Oy:n liiketoimintajohtaja Päivi Salminen-Kultanen.
Roolimallit, jotka juontavat juurensa lapsuudesta, tulisi Salminen-Kultasen mukaan heittää romukoppaan.
- Rohkaistaan tyttöjä ja poikia kokeilemaan heitä kiinnostavia asioita yksilöinä.
Vanhemmat esimerkkeinä
Tutkimuksen mukaan nuoret arvostavat paljon vanhempien työelämäkokemusta. Vanhempien kanssa yhdessä käydyt keskustelut ovat merkittävimpiä koulutus- ja uravalintojen kannalta. TATin tuottaja Elisa Koivumaan mukaan vanhempien tulisikin luottaa itseensä esikuvina ja nuorten työelämävaikuttajina.
- Vanhemmilla on suuri vastuu siitä, millaisena nuoret näkevät tulevaisuuden työelämän, Koivumaa sanoo.
Nuorten tulevaisuuden näkemyksiä käsittelevän, Kun koulu loppuu - tutkimuksen tulokset julkaistiin Taitaja2017 -tapahtuman yhteydessä tiistaina 16.5. Taloudellisen tiedotustoimisto TATin ja T-Median toteuttamaan tutkimukseen vastasi yli 7700 nuorta.
Kun koulu loppuu -tutkimusraportti
Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki