20.11.2017
Nykyisen Erasmus+ -ohjelman neljäs vuosi on lopullaan ja uuden ohjelmakauden valmistelu on jo käynnissä.
Arvion mukaan Euroopan komissio pyrkii julkistamaan esityksen unionin seuraavasta monivuotisesta budjettikehyksestä vuosille 2021-2027 toukokuussa 2018. Esitys linjaa yleisellä tasolla myös Erasmus+ -ohjelman jatkoa. Varsinainen Erasmus+ -ohjelmaesitys julkistettaneen pian tämän jälkeen, eli kesällä 2018.
Lähtökohdat uudelle ohjelmalle ovat hyvät: Erasmus+ -ohjelma on hyvässä myötätuulessa, ja se on noussut korkealle eurooppalaisella agendalla. Kuluva vuosi on ollut ohjelman juhlavuosi, sillä ensimmäisen Erasmus -ohjelman käynnistämisestä on tänä vuonna kulunut 30 vuotta. Päättäjät ovat juhlavuonna todenneet ohjelman olleen menestys, painottaneet sen merkitystä, ja korostaneet ohjelman jatkamisen tärkeyttä.
Ohjelmasta pyritään tekemään entistä osallistavampi, ”Erasmus for all”. Pienten toimijoiden, erityisesti koulujen, osallistumista pyrittäisiin helpottamaan. Sen rinnalla uutena piirteenä panostettaisiin huippuosaamisen kehittämiseen sekä kilpailukyvyn ja innovaatiokapasiteetin vahvistamiseen. Uusien teknologioiden mahdollistama virtuaalinen yhteistyö olisi vahvemmin mukana ohjelman toiminnoissa. Yhteistyötä Euroopan ulkopuolisten maiden kanssa lisättäisiin.
Suomessa Erasmus+ -ohjelmaan ja sitä edeltäviin ohjelmiin on osallistunut kaikkiaan jo neljännesmiljoona suomalaista. Tänä vuonna rahoitettiin noin 20 000 henkilön ulkomaanjaksoja. Ohjelmalla on keskeinen rooli koulutuksen ja nuorisotyön kansainvälisessä yhteistyössä. Se rahoittaa esimerkiksi yli puolet korkeakouluopiskelijoiden ja ammattiin opiskelevien ulkomaanjaksoista.
Miika Sahamies bloggaa: Kansainvälisyys on yksi ammatillisen koulutuksen laatutekijä
Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki