Savossa ammatillinen koulutus uudistuu yhteistyöllä

21.02.2017

 - Savossa yhteistyö on valittu keinoksi selvitä ammatillisen koulutuksen leikkauksista, kehuu Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ryn toimitusjohtaja Petri Lempinen savolaisia koulutuksen järjestäjiä.
 
Tuorein esimerkki yhteistyöstä on Ylä-Savon koulutuskuntayhtymän ja Savon koulutuskuntayhtymän yhteinen kampushanke Iisalmeen. Lisäksi Pohjois-Savon, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan koulutuksen järjestäjät tekevät keskinäistä työnjakoa yhteisessä hankkeessa kustannusten säästämiseksi.
 
Vuoden 2012 jälkeen ammatillisen koulutuksen rahoituksesta on leikattu 17 prosenttia, kun yliopistojen rahoitus on vähentynyt kaksi prosenttia. Suurin leikkaus tehtiin vuoden 2017 rahoituksesta, jolloin kaksi kolmasosaa koulutuksen järjestäjistä menetti yli 10 % valtionosuusrahoituksesta.
 
Leikkauksista huolimatta ammatillisella koulutuksella menee Savossa hyvin. Opiskelijatyytyväisyys on korkealla ja koulutuksen läpäisy hyvää.
 
Työvoimakoulutus tukisi taloutta
 
Talouden elpyminen näkyy Savossakin jo osittaisena vaikeutena löytää osaavaa työvoimaa. Joustavin ja nopein tapa vastata yritysten tarpeisiin on työvoimakoulutus, jota on leikattu kovalla kädellä koko maassa.
 
Savon koulutuskuntayhtymän ja Ylä-Savon koulutuskuntayhtymän saama työvoimakoulutuksen rahoitus on supistunut kolmessa vuodessa yhteensä 4,4 miljoonaa euroa.
 
- Työvoimakoulutusta on lisättävä, koska teknologiateollisuuden yrityksillä on jo työvoimapulaa, Lempinen vaatii.
 
Ammatillinen koulutus on suurelta osin aikuiskoulutusta, mikä Lempisen mukaan näkyy suosiossa.
 
Yritysten rekrytointitarpeista puolet kohdistuu ammattikoulutettuun henkilöstöön. Selvitysten mukaan osaavan työvoiman puute rajoittaa yritysten kasvua.
 
Nuorille tarjottavan koulutustakuun ohessa ammatillinen koulutus huolehtii työikäisten osaamisesta, mahdollistaa ammatin vaihtamista ja uudelleen työllistymistä. Kaksi kolmasosaa ammatillisesta koulutuksesta on aikuiskoulutusta.
 
Pohjois-Savossa ammatillisessa koulutuksessa on 39 % kaikista peruskoulun jälkeisistä opiskelijoista.
 
Suomessa suoritettiin 346 000 ammatillista tutkintoa vuosina 2011-2015 ja koulutukseen osallistuu vuosittain yli 300 000 suomalaista. Ammatillinen koulutus on perusopetuksen jälkeen toiseksi suurin osa koulutusjärjestelmää
 
Lempinen puhui Kuopiossa 21.2. järjestetyssä Elinvoimaa ammatillisesta koulutuksesta -seminaarissa, jonka järjestivät Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry ja Pohjois-Savon ammatillisen koulutuksen järjestäjät.


Tilaisuuden avasi Kuopion kaupunginjohtaja Petteri Paronen 

 

          

Ammatillisen koulutuksen kilpailukyvystä ja elinvoimasta puhui Kuopion alueen kauppakamarin koulutuspäällikkö Johanna Haapakorva sekä Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Arto Nykänen

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry

Eteläranta 10
00130 Helsinki

toimisto@amke.fi