11.08.2016
Heinäkuussa ammatillisten oppilaitosten edustajat vierailivat Suomen Partiolaisten 17 000 osallistujan suureleirillä Hämeenlinnan Evolla. Erityisenä tutustumiskohteena oli osaamisen tunnistamisen käytännöt sekä suurleiri oppimisympäristönä. Ammatillisten oppilaitosten lisäksi joukkoon kuului vierailijoita yliopistoista ja ammattikorkeakouluista.
Suomen Partiolaiset on tehnyt osaamisen näkyväksi tekemisen eteen jo pitkään työtä, joka nyt konkretisoitui osaltaan leirillä. Osaamisen tunnistamisesta ja oppilaitosyhteistyöstä leirillä vastasi RoihuAkatemia. RoihuAkatemian rehtori Tarja Nieminen kertoo Roihu-projektiin valmistautumisen alkaneen jo vuonna 2014. Idea syntyi, kun huomattiin, että partio tuottaa valtavasti osaamista, josta on vaikea kertoa partion ulkopuolisille.
- Tarkoituksenamme oli tehdä partiossa hankittu osaaminen näkyväksi. Osaaminen sanoitetaan sellaisella yleiskielellä, jota työelämä ja oppilaitoksetkin ymmärtävät. Epävirallisen ja arkioppimisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa on vielä tehtävää, sanoo itsekin opettajana toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa toiminut Nieminen.
Niemisen mukaan ammattikorkeakoulut ovat ehkä hieman yllättäenkin olleet kaikista kiinnostunein yhteistyötaho. Opiskelijat ovat voineet ennalta sovittuna sisällyttää melko monipuolisesti leiripestinsä osaksi opintoja. Leirialueella löytyi myös useita ammatillisen tutkinnon suorituksen paikkoja: Suomen suurin päiväkoti, leirisairaala, rakennus- ja purkuleirit (mm. vesirakentamista), johon sisältyy myös paljon lvi-tekniikkaa ja puusepän taitoja, ruokapuolta unohtamatta.
Leirin logistiikkaa, kuljetuksia ja ruokahuoltoa ihmetellessä jäimme pohtimaan, olikohan logistiikan tutkintoja mukana? Entä turvallisuusala? Vierailu avasi silmiä uusiin mahdollisuuksiin. Kokonaisuus suoritetuista opinnoista selviää osittain vasta leirin jälkeen tulevan syksyn aikana.
- Työtodistukset korvaavilla virtuaalisilla osaamismerkeillä hyväksilukuja tehdään vielä leirin jälkeenkin, muistuttaa RoihuAkatemian osaamispäällikkö Nina Leino.
Sitoutumisesta osaamisen näkyväksi tekemiseen kertoi myös leirin johtoportaan oman väen into opiskella. Projektin yhteydessä syntyi ainakin tuotekehittäjän ammattitutkintoa, johtamisen erityisammattitutkintoa ja arkkitehtiopintoja leirialueen kaavoittamisessa.
Ammatillisen oppilaitosten edustajat tutustuivat lämpimän ja aurinkoisen päivän aikana leirikokonaisuuden lisäksi mm. kasvattajiin (nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan pt, opinnäytetyö ja näyttö) sekä elämysruuanvalmistuksen tutkinnonosan näyttötilaisuuden valmisteluihin leirin fine dining-tilausravintolassa. Lisäksi kuultiin lähihoitajaopintoihin liittyvistä hallinnollisista haasteista erityisesti leirisairaalan puolella.
Osaamisen tunnustamisen käytännöt ovat osittain toisella astella vielä kehittymässä. Käytäntöjen hiomiseen ja jakamiseen onkin tarvetta. Osa oppilaitosten opettajista oli leirillä omalla ajalla ja ilman korvausta, oppimassa itsekin. Osa oppilaitoksista oli sitoutunut opiskelijan leirimaksun maksamiseen, jotta opinnot etenevät myös kesällä. Tutkintotoimikuntien kanssa yhteistyötä oli tehty sekä oppilaitosten että RoihuAkatemian taholta.
Päivän aikana kävi selville ne huikeat ja monipuoliset mahdollisuudet osaamisen kartuttamiseen. Partiolaisten mottona oli Annetaan vähän liian suuret saappaat ja kasvetaan niihin. Mahdollisuuksia suurleirin lisäksi yhteistyöhön on viikottaisessa ja läpivuoden toiminnassa. Tarkoitus oli leirin avulla vain antaa alkusysäys ja mahdollistaa tiiviimpi, jatkuva yhteistyö, partiolaiset kertoivat.
Mukana tutustumismatkalla Roihulle olivat: Bovallius säätiö, Keski-Pohjanmaan koulutuskuntayhtymä, Kiipula, Luksia, Oulun seudun koulutuskuntayhtymä, Salpaus, Sataedu, Stadin ammattiopisto, Varia sekä AMKEn toimistolta Johan Hahkala ja Riikka Reina. Lisäksi tapasimme opiskelijoita edellä mainittujen lisäksi Seurakuntaopistolta ja Tampereen aikuiskoulutuskeskuksesta.
Partiolaisten ajatuksista osaamisesta voit kuulla lisää: https://youtu.be/CVifcPaT8wM
Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki