02.03.2017
Varsinais-Suomeen odotetaan 15 000 uutta työpaikkaa lähivuosina. Näistä 10 000 syntyy teknologiateollisuuteen, mutta talouden nousu on levinnyt muillekin aloille.
Positiivinen rakennemuutos oli vahvasti esillä AMKEn kuntavaalikierroksen Turun tilaisuudessa.
-Yrityksillä menee nyt hyvin, mutta löytyykö riittävästi osaavaa työvoimaa, kysyi Varsinais-Suomen Kauppakamarin toimitusjohtaja Minna Arve.
Positiivisen rakennemuutoksen osaamistarpeita selvittää Jari Jokinen opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta. Jokinen kuulee mm. varsinaissuomalaisia yrityksiä ja koulutuksen järjestäjiä ennen esitystensä tekemistä. Selvityksen määräaika on 21.4.
Arve ilmaisi huolensa koulutuksen laadusta leikkausten vuoksi:
- Pidetään huoli ammatillisen koulutuksen jatko-opintokelpoisuudesta korkeakouluihin. Tämä on tärkeää ammatillisen koulutuksen vetovoiman ja ihmisten tulevaisuuden kannalta.
Koulutussopimukseen Arve haluaa pelisäännöt, joiden mukaan yrityksissä toimitaan. Kaikkea koulutusta hän ei usko siirrettävän yrityksiin.
- Kaupungit tulevat kilpailemaan keskenään osaajista ja sen vuoksi koulutukseen on panostettava, Arve jatkoi.
Koulutuksen on joustettava, kun työelämä muuttuu, aloitti aluekehitysjohtaja Tarja Nuotio Varsinais-Suomen liitosta. Työn murrokseen vastataan mm. ammatillisen koulutuksen reformilla.
- Tuottavuuden lisäksi on huomiota kiinnitettävä työn merkitykseen ihmisille, Nuotio korosti.
Palvelualuejohtaja Hannu Immonen Turun ammatti-instituutista vahvisti, että työvoiman liikkuvuutta tarvitaan.
Hän lupasi, että kaikkien työn perässä Turun seudulle muuttavien perheiden lapset saavat koulutuspaikan ammatillisesta koulutuksesta tai lukiosta.
Varsinais-Suomessa on 14 ammatillisen koulutuksen järjestäjää, joiden on Immosen mukaan lisättävä yhteistyötä.
- Päällekkäisyyksiä on karsittava kalliiden alojen koulutuksessa.
Kuntayhtymän johtaja Olli-Pekka Juhantila Salon seudun koulutuskuntayhtymästä korosti aikuiskoulutuksen merkitystä positiivisen rakennemuutokseen vastaamisessa.
- Valmiutta muutoksiin ja uuden oppimiseen tarvitaan myös oppilaitoksissa, ei vain työpaikoilla, Juhantila tiivisti reformin haasteita. Hän halusi keskustelua myös reformin positiivisista vaikutuksista, ei vain leikkauksista.
Vaalipaneelissa keskusteltiin koulutuksen merkityksestä Varsinais-Suomen vetovoimalle sekä tarpeesta lisätä yhteistyötä yritysten kanssa. Kaikki paneeliin osallistuneet lupasivat, että leikkaukset ammatilliseen koulutukseen nyt riittävät. Tämän viestin he lupasivat viedä eteenpäin.
Kuvat: Jarmo Linkosaari
Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki