Podcast - hyötytietoa kuulijalle helposti ja rennosti

11.06.2019

KUVA: Hanne Liukko ja Anne-Mari Behm Kuva:Tiina Mehtonen

Kaikki kuuntelevat jotain; musiikkia, äänikirjoja, verkkokurssien luentoja ja podcasteja.

- Aikuiset multitaskaavat kotitöitä tehdessään, urheillessa tai työmatkoilla. Opiskelijat kuuntelevat luentoja live streamina tai tallenteina. Teinien Youtube-sankarit tekevät myös podcasteja sekä videopodcasteja ja toisinaan käy myös niin, että samalla tulee kuunneltua joku ammattiin liittyvä podcast, toteaa asiantuntija Anne-Mari Behm Ammattiopisto SAMIedusta.

SAMIedussa podcast-trendiin on tartuttu monella alalla.

- Verkko-oppimisympäristö Moodleen podcasteja on tehty metsäalalla, hyvinvointialalla ja yhteisissä opinnoissa. Moodle-kursseilla on yhä enemmän aiheita taustoittavia luentoja äänitiedostoina ja podcasteina, Behm kretoo.

Tarttumapintaa opintoihin

SAMIedun oppisopimuksen koulutussuunnittelija Leila Niittymäki ja opettaja Heidi Venäläinen ovat tehneet podcast-sarjan koulutus- ja oppisopimuskysymyksistä. Nämä aiheen erikoisasiantuntijat vastaavat tyypillisiin kysymyksiin ja valottavat podcastissaan niin sopimusten tekemisen yksityiskohtia, rahoitusta kuin toimimista muutostilanteissakin. Koulutussuunnittelijat toimivat kehittäjinä Parasta Palvelua -hankkeessa, jonka keskeisiin tavoitteisiin kuuluu ammatillisen koulutuksen reformiin liittyviin uudistuksiin varautuminen ja tiedottaminen. Podcast on herättänyt huomiota myös Parasta Digiohjausta -hankkeessa ja se on käytössä monissa ammattiopistoissa eri puolilla Suomea.

Toinen SAMIedun podcast sarja on tehty Metsätalousyrittäjän ammattitutkintoa ajatellen. Siinä taustoitetaan opiskeltavia aiheita ennen tiiviitä kontaktiopetuspäiviä. Aiheina ovat olleet verotusasiat, puukauppaan liittyvät asiat ja metsän omistukseen liittyviä asioita. Asiantuntijat keskustelevat aiheesta rennosti ja huomaamattaan opiskelijalle syntyy esiymmärrys teemoista. 

Metsäalan opettajan Hanne Liukon kanssa on kokeiltu myös 360 videopodcasteja, esimerkiksi metsätyyppeihin liittyen.

Kolmas sarja on lähihoitajaopiskelijoille tehty. Siinä käsitellään syöpäsairaan kokemuksia ja hoitoa. Siinä kokemusasiantuntija kertoo tarinaansa ja vinkkaa lähihoitajalle sairaankohtaamiseen ja kuntoutukseen liittyviä asioita. Tavoitteena on lisätä kokemattoman hoitajan asiakasymmärrystä ja kuolemanpelkoon liittyvien asiakkaan tunteiden kohtaamista. 

Ammattiopisto SAMIedun Podcast-sarjat on julkaistu suomalaisessa Kieku-palvelussa (www.kieku.com), joka on saatavilla myös mobiilisovelluksena. Palvelun käyttämiseen selaimessa ei tarvitse kirjautua, mutta sovelluksen saa käyttöön kirjautumalla palveluun. Kolme sarjaa on löydettävissä kirjoittamalla hakukenttään SAMIedu myr, SAMIedu työelämässä oppiminen ja SAMIedu hyvinvointiala.  

Autenttinen lopputulos hyväksyy pikkumokat

Podcastin tekeminen ei ole välttämättä kovin vaikeaa, toteaa Behm.

- Me äänitämme puhelimen nauhurisovelluksella ja pienellä sormenpään kokoisella mikrofonilla. Vuoraamme äänittämistä varten pöydän villahuivilla, ettei ääni jää kaikumaan tilaan. Olemme tehneet käyttäjätilejä Kieku sovellukseen, johon äänitiedosto siirretään suoraan puhelimesta. Aiheeseen liittyviä kuvia haetaan puhelimen galleriasta.

Käsikirjoitus Podcastia varten tehdään etukäteen ja se sisältää tavallisesti vain neljä ranskalaista viivaa.

- Näin olemme saaneet podcastit kuulostamaan kevyiltä, spontaaneilta ja hyvinkin podcastmaisilta.

Asiantuntijat ovat SAMIedun opettajia tai yhteistyökumppaneita. Behmin mukaan podcast puhujien saaminen on ollut paljon helpompaa kuin videovieraiden löytäminen.

- Hyväksymme kaikenlaiset naurut ja sanojen sekaantumiset osaksi autenttista podcast kokemusta, joten editointitarvetta ei juuri ole ollut.
 

SAMIedun podcastit

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry

Eteläranta 10
00130 Helsinki

toimisto@amke.fi