25.05.2016
Työelämä on muuttumassa rajusti digitalisaation ja laajan teknologisen muutoksen seurauksena. Lisäksi globalisaatio, väestön ikääntyminen ja muutokset työn organisoinnissa haastavat työelämän uusilla, tuntemattomilla tavoilla.
Uudet toimintatavat lisäävät joustavuutta, mutta aiheuttavat samalla epävarmuutta työelämässä. Työn laatu, työ- ja vapaa-ajan erottaminen, sosiaalinen osallistuminen sekä eriarvoisuus ovat OECDn esiin nostamia kysymyksiä tulevaisuuden työelämään liittyen. Vaaditaan sosiaaliturvan ja työn juridisen määrittelyn uudistamista. Samanaikaisesti on taattava ihmisille riittävästi turvaa ja mahdollistettava uusia työn tekemisen tapoja.
Muutoksen seurauksena useat olemassa olevat ammatit katoavat automaation lisääntymisen myötä, mutta samalla uusia markkinoita ja työpaikkoja kehittyy vastaamaan uuden ajan työelämän tarpeisiin. OECD:n tutkimuksen mukaan automaation laajin vaikutus syntyykin työtehtävien muuttumisesta, ei töiden katoamisesta. Arviolta vain 9% töistä on uhattuna korkean automaatioriskin puolesta. Määrä vaihtelee Itävallan, Saksan ja Espanjan 12 prosentista Suomen ja Viron 6 prosenttiin, todetaan OECDn tutkimuksessa.
Työtehtävien muuttuminen merkitsee myös ammattitaitovaatimusten muuttumista.
- Muuntautumiskyky on tärkein taito mikä nuorison tarvitsee oppia, arvioi AMKEn toimitusjohtaja Petri Lempinen. Tänä vuonna yhteishaussa ammatilliseen koulutukseen hakivat 2000 syntyneet. Heidän pitäisi olla työelämässä ainakin vuoteen 2068 asti.
Tulevaisuuden osaamistarpeita selville strategisella tutkimuksella
Työn ja osaamisen muutos on tutkimuskohteena myös Suomessa. Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman Osaavat työntekijät ja menestyvät työmarkkinat -ohjelman tavoite on edesauttaa osaamisen ja työelämän vaatimusten kohtaamista tulevaisuuden työelämän vaatimien taitojen ja osaamistarpeiden tunnistamisen kautta.
Strategista tutkimusta tulevaisuuden osaamistarpeista
Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki