Muuntokoulutus vaatii rahoitusta

26.08.2017

Suomea uhkaa työvoimapula samaan aikaan, kun ammatillisen ja työvoimakoulutuksen rahoitus yhä supistuu. Työllisyyden käännyttyä kasvuun aikuisille suunnattavaan ammatilliseen ja työvoimakoulutukseen tarvitaan lisäresurssia.

- 25 miljoonalla eurolla koulutettaisiin 7500 suomalaista oppisopimuksella uuteen ammattiin, laskee Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ryn toimitusjohtaja Petri Lempinen.

Ammatillisen koulutuksen reformi sisältää riittävät keinot ammatilliseen muuntokoulutukseen ja yritysten rekrytoinnin tukemiseen. Yhteiskunnalle edullisin ja yritykselle joustavin tapa on ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon suorittaminen oppisopimuksella.

AMKE muistuttaa, että budjettiesityksessä ammatillisen koulutuksen rahoitus supistuu 25 miljoonaa euroa vuonna 2018, kun aiemmin päätetyt nuorten aikuisten osaamisohjelman ja oppisopimuskoulutuksen määrärahavähennykset toteutetaan.

Tilannetta paikkaa työvoimakoulutuksen siirto OKM:n hallinnonalalle, mutta se ei tuo uutta rahaa koulutukseen.

- Työvoimakoulutuksen siirto ei lisää rahoitusta, koska raha käytetään jo nyt ammatillisen työvoimakoulutuksen järjestämiseen, toteaa Lempinen.

Pääomittamisella vauhtia uudistumiseen

Hallitus päätti huhtikuussa kehysriihessä ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen pääomittamisesta.

AMKE esittää pääomituksen painopisteeksi älykampuksia ja virtuaaliympäristöjä, jotka palvelisivat koko koulutusalan uudistamista.

Nopeasti kehittyvä teknologia luo uusia ammatteja ja muuttaa ihmisten elin- ja työympäristöjä.

Koulutuksen on pystyttävä vastaamaan näihin muutoksiin, jotta se säilyy merkityksellisenä työelämälle ja kiinnostavana yksilöille.

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry

Eteläranta 10
00130 Helsinki

toimisto@amke.fi