09.08.2017
- Ammatillinen koulutus uudistuu, koska suomalainen työelämä ja koko yhteiskunta muuttuvat ympärillämme, sanoo AMKEn toimitusjohtaja Petri Lempinen.
Ammatillisen koulutuksen tavoitteena ovat aiempaa yksilöllisemmät opintopolut ja yhteistyön tiivistyminen työelämän kanssa.
Lempinen muistuttaa, että yksilöllinen opintopolku tarkoittaa eri asiaa peruskoulusta nuorelle ja työelämästä tulevalle aikuisopiskelijoista.
Uusista ammattiin opiskelevista vain kolmasosa tulee suoraan peruskoulutusta.
Reformin suuri periaate on siirtyminen yhteen tapaan suorittaa tutkinto, mikä yhtenäistää koulutuksen sisäisiä hallinnollisia käytäntöjä.
Reformissa on kyse ennen kaikkea toiminnan ja toimintakulttuurin muuttamisesta, mikä vaikuttaa kaikkien koulutuksen parissa työskenteleviin.
Laki ammatillisesta koulutuksesta hyväksyttiin eduskunnassa 30.6.2017 ja toiminnan uudistaminen on nyt mahdollista.
Mitä muuttuu?
Lain myötä voimassa on nyt yksi näyttöön perustuva ja osaamisen hankkimistavasta riippumaton tapa suorittaa tutkinto sekä yksi järjestämislupa, joka kattaa tutkintoon johtavan ammatillisen koulutuksen mukaan lukien oppisopimuskoulutus ja työvoimakoulutus.
Lain mukaisesti jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jota päivitetään tutkinnon suorittamisen aikana. Koulutuksen järjestäjän velvollisuus on tunnustaa aiempi osaaminen.
Osaamista hankitaan työpaikalla koulutus- tai oppisopimuksella.
Ammatillisen koulutuksen rahoituksesta puolet tulee suoritusten ja vaikuttavuuden mukaan vuonna 2022.
Muutokset pähkinänkuoressa
Kokosimme yhteen lain mukanaan tuomat keskeiset muutokset. Lue ja sisäistä tämä 32 dian kooste ja ole astetta enemmän perillä uudesta ammatillisen koulutuksen laista!
Ammatillisen koulutuksen reformi PDF
Ammatillisen koulutuksen reformi PPT
Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki