22.02.2017
Millaista ammatillista osaamista tarvitaan Pohjois-Savon alueella? Miten uudistuva ammatillinen koulutus vastaa alueen tarpeisiin? Näihin teemoihin keskittyi AMKEn ja paikallisten koulutuksen järjestäjien yhteistyössä Kuopiossa 21.2. järjestämä maakunnallinen työelämä- ja kuntavaalitilaisuus.
- Ammatillisen koulutuksen vahvuutena on, että se kykenee reagoimaan nopeasti ja räätälöidysti työelämän muuttuviin tarpeisiin, sanoi Kuopion kaupunginjohtaja Petteri Paronen avauspuheenvuorossaan.
Pohjois-Savossa yritysten ja oppilaitosten välinen yhteistyö on Suomen kärkeä. Yleisintä yhteistyö on ammatillisten oppilaitosten kanssa, kertoi Kuopion alueen kauppakamarin koulutuspäällikkö Johanna Haapakorva.
– Jatkuvalla yhteistyöllä ja vuorovaikutuksella voidaan varmistaa, että koulutus vastaa työelämän tarpeisiin, totesi Haapakorva
Suomalaisista yrityksistä 94 prosenttia on all e 10 henkilön mikroyrityksiä. Kaikkiaan mikroyritykset työllistävät lähes 350 000 henkilöä, mikä on neljännes kaikista työntekijöistä. - Näiden yritysten kanssa toimimisen tulee olla työelämäyhteistyön ytimessä, painotti Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Arto Nykänen.
Työvoima- ja aikuiskoulutus on tärkeää ja niitä täytyy kehittää myös jatkossa. Tähän tarvitaan uudenlaisia yhteistyön malleja, sanoi AMKEn toimitusjohtaja Petri Lempinen. Hän myös peräänkuulutti työelämän ja oppilaitosten yhteistyöhön lisää joustavuutta.
- Liiketoiminnan ja oppilaitoksen aikataulut eivät välttämättä kulje käsi kädessä, muistutti Lempinen.
Pohjois-Savon, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan viideltä suurelta koulutuksen järjestäjältä on viiden viime vuoden aikana leikattu 77 miljoonaa euroa, kertoi Ylä-Savon koulutuskuntayhtymän johtaja ja Ylä-Savon ammattiopisto rehtori Kari Puumalainen.
- Tämä vastaa Sakkyn kokoisen koulutuksen järjestäjän lakkauttamista.
Tästä huolimatta Pohjois-Savossa järjestetään laadukasta, tuloksellista ammatillista koulutusta.
- Meiltä valmistuu opiskelijoita työntekijöiksi, yrittäjiksi, veronmaksajiksi ja vanhemmiksi, sanoi Puumalainen.
Rehtori Hanni-Mari Larronmaa Palvelualan opistosta kertoi, että opisto uudistaa toimintaansa voimakkaasti, mutta samalla huomioiden ja arvostaen sitä, mikä on toiminut jo 125 vuotta.
- PAOK haluaa olla opiskelijansa näköinen oppilaitos.
Tilaisuus päättyi kuntavaalipaneeliin, jossa puolueiden edustajat keskustelivat ammatillisen koulutuksen asemasta Pohjois-Savon alueella.
Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki