Koulutusta kehitettävä kokonaisuutena, ei paloina

31.10.2017

Suomi tarvitsee kokonaisnäkemystä koulutuksen ja osaamisen kehittämistarpeista, vaatii Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n hallituksen puheenjohtaja Leena Linnainmaa

Koulutuksen supervalta Suomi on 15 vuotta PISA-menestyksensä jälkeen havahtunut osaamistason laskuun ja osaamiserojen kasvuun. Konkreettisin esimerkki osaamistason laskusta on se, että perusopetuksen päättävistä joka yhdeksäs ei osaa lukea kunnolla.

Vastauksia etsitään mm. ammatillisen koulutuksen reformista, lukiouudistuksesta ja korkeakouluvisiosta. 

-  Erilliset reformit, uudistukset ja visiot eivät riitä, kritisoi Linnainmaa. Ammatillisen, lukio- tai korkeakoulutuksen osa-optimointi ei ole ratkaisu.

Koulutus muodostaa ekosysteemin, jossa kaikki osat ovat toisistaan riippuvaisia. Tässä ekosysteemissä korkeakoulujen menestys pohjautuu sille työlle, mitä edeltävät koulutukset ovat saaneet aikaiseksi. 
Samalla tavalla ammatillinen koulutus rakentuu perusopetuksen päälle.

- Ammattiopisto tai lukio ei voi paikata puutteita, joita nuorten perustaitoihin on jäänyt. Kun peruskoulu tekee työnsä, rakentaa ammatillinen koulutus sen päälle työssä ja elämässä tarvittavaa ammattitaitoa ja osaamista. 

Oppilaitokset kohtaavat myös sosiaalisia ja terveysongelmia, joiden hoitamiseen pedagogian keinot eivät riitä. Jotkut opettajat ovat kommentoineet työnsä muuttuneen osaksi hoitoketjua. Myös erilaiset uhkatilanteet ja turvallisuusriskit ovat lisääntyneet. 

Koulutuksen uudistaminen edellyttää uutta osaamista niin opettajilta kuin koulutuksen johtajilta. 
Samalla on varauduttava kehittämään uutta pedagogiikkaa, joka hyödyntää uusia teknologisia mahdollisuuksia esimerkiksi virtuaalitodellisuudesta. 

Linnainmaa muistuttaa, että Suomi osasi aikanaan rakentaa maailman parhaan koulutusjärjestelmän.
 
-Osaammeko nyt uudistaa sen niin, että suomalaisilla olisi 2020- ja 2030-luvuillakin maailman paras koulutusjärjestelmä palvelemassa meitä lapsuudesta vanhuuteen? Linnainmaa kysyy.

Näitä ratkaisuja pitäisi tehdä viimeistään puolentoista vuoden päästä, kun kevään 2019 vaalien jälkeen maahan muodostetaan uutta hallitusta. 

Linnainmaa korostaa, että yritysten työvoimatarpeet eivät ratkea pelkällä korkeakoulutuksella. Myös ammattilaisille on kysyntää työmarkkinoilla.

- Monissa yrityksissä on jo nyt iso pula ammattiosaajista. Tätä ei voi sivuuttaa.

AMKEn puheenjohtaja Leena Linnainmaan puhui Ammatillisen koulutuksen seminaarissa Turussa 31.10 

Leena Linnainmaan puhe

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry

Eteläranta 10
00130 Helsinki

toimisto@amke.fi