21.01.2025
Yrjö ja Hanna säätiön sekä Stadin ammattiopiston yhteistyön tuloksena on syntynyt jotain uutta sekä poikkeuksellista monien ihmisten hyvinvointiin. Innovatiivinen kattotaideprojekti tuo luovuutta ja hyvinvointia hoivayksiköihin. Kattotaide on uusi ja poikkeuksellinen menetelmä, jolla voidaan parantaa asukkaiden elämänlaatua, edistää kuntoutusta ja lisätä vuorovaikutusta.
Yrjö ja Hanna Kodit on valtakunnallinen, yleishyödyllinen toimija, joka tarjoaa asumisratkaisuja ja hoivapalveluita ikääntyville, kehitysvammaisille sekä autismikirjon henkilöille. Stadin ammattiopisto puolestaan kouluttaa monikulttuurista aikuisväestöä tiiviissä yhteistyössä työelämän kanssa.
Projektissa Stadin ammattiopiston opiskelijat useilta eri aloilta – kuten sosiaali- ja terveysalalta, taide- ja luovailmaisusta, pintakäsittelystä ja media-alalta – ovat tuoneet osaamistaan Yrjö ja Hanna Säätiön Omenatarha-hoivakotiin. He ovat suunnitelleet kattoon sijoitettavaa taidetta, joka herättää tunteita, muistoja ja tarjoaa asukkaille aistielämyksiä.
Kattojen taidetta ja parempaa hoivaa
Kattojen taideprojekti sai alkunsa Stadin Ammattiopistossa oppisopimus asiantuntijana ja YTO-opettajana toimineen Liisa Salon pitkäaikaisesta ideasta parantaa hoivakotien asukkaiden elämänlaatua.
Salo on työskennellyt hoitoalalla pitkään ja nähnyt monenlaisia hoivayksiköitä. Idea lähti liikkeelle yksinkertaisesta, mutta tärkeästä havainnosta.
– Mietin, miltä tuntuu olla hoitokodin asiakkaana ja maata sängyssä katsoen samaa, tyhjää kattoa päivästä toiseen. Halusin tuoda jotain kaunista ja merkityksellistä heidän päivittäiseen ympäristöönsä, hän selittää.
Hoitotyön opinnot aloitetaan tutkinnon perusteiden mukaisesti vuorovaikutuksesta ja etiikasta.
- Paras tapa onkin käydä itse havainnoimassa miltä tuntuu olla vuoteessa toisten ihmisten avustamana ja niin, ettei vierellä ole ketään. Näin oppitunneillani toimin useasti hoitotyön opettajana, Salo kertoo.
Projektissa Stadin ammattiopiston opiskelijat ja henkilökunta ideoivat kattomaalauksia, jotka herättävät iloa ja mielenkiintoa – ja ennen kaikkea antavat hoivakotien asukkaille enemmän sisältöä arkeen.
Salo uskoo, että projekti voi muuttaa paitsi fyysistä ympäristöä myös ihmisten ajattelua hoivasta.
– Taiteella on voima vaikuttaa ihmisten mielialaan ja hyvinvointiin. Toivon, että tämä hanke voi inspiroida muitakin ajattelemaan, miten voimme luoda parempia ympäristöjä kaikille, hän toteaa.
Opettavaista ja innostavaa
Stadin Ammattiopiston lähihoitajaopiskelija Natalia Raudanen kertoi taideteosten aiheiden kummunneen halusta luoda asukkaille yhteys luontoon:
–Luontoa kuvaava kattotaide luo asukkaille muistoja omasta elämästä, Natalia sanoo.
Kattotaiteen aiheet papreille suunnitteli taitavasti lähihoitajaopiskelija Natalia Raudanen
Myös projektin toteuttajat pitivät työtä opettavaisena ja innostavana. Pintakäsittelyalaa Stadin Ammattiopistossa opiskelevat Oona Korhola ja Tare Lepistö osallistuivat taiteen maalaamiseen.
Pintakäsittelyalan opiskelijat Oona ja Tare luomuksensa alla Omenatarhassa
– Erityisen kivaa maalausprojektissa oli taustan maalaaminen. Taulun syksyosiossa käytettiin neljää väriä, jotka siirrettiin kankaalle luonnonsienellä, Oona sanoo.
Tare puolestaan arvosti projektin tarjoamia oppimismahdollisuuksia:
– Oli mielenkiintoista tehdä itse maalit, siinä oppi paljon. Koko projekti oli todella mieluinen.
Kattotaiteen juhlahetki – Presidentti Halonen korosti kädentaitojen merkitystä
Kattomaalausten julkistamistilaisuuteen Yrjö ja Hanna säätiön tiloissa Hoivayksikkö Omenatarhassa 16.12. osallistui myös presidentti Tarja Halonen, joka korosti kädentaitojen merkitystä:
– Itse suurena taiteen ystävänä pidän yhteistyöprojektia todella hienona kokonaisuutena. Jos itse joskus olisin hoivakodissa, toivoisin kattoon kristallin sinisen maalauksen taivaasta tai avaruudesta.
Presidentti Tarja Halonen osallistui Kattomaalausten julkistamistilaisuuteen
Projekti on yhdistänyt luovalla tavalla opiskelijoiden ideat ja hoitotyön tarpeet. Se on myös vahvistanut opiskelijoiden yhteyttä työelämään ja tuonut uutta näkökulmaa hoivatyöhön sekä sen toteutusmahdollisuuksiin.
Kattotaideprojekti on esimerkki onnistuneesta yhteistyöstä, jossa luovuus ja käytännön työ yhdistyvät tuoden iloa ja hyvinvointia monille.
Terveyttä kulttuurista – WHO:n raportti taiteen vaikutuksista
Marraskuussa 2019 julkaistussa WHO:n raportissa analysoitiin yli 3000 tutkimusta ja 200 kirjallisuuskatsausta taiteen vaikutuksista terveyteen ja hyvinvointiin. Raportti korostaa taiteen merkitystä esteettisten ja emotionaalisten kokemusten kautta, jotka voivat edistää psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista hyvinvointia.
Tutkimukset osoittavat, että taide voi vähentää stressiä, ahdistusta ja masennusta sekä vahvistaa immuunijärjestelmää ja kardiovaskulaarista toimintaa. Taiteen avulla on myös mahdollista parantaa muistia ja tukea sosiaalista vuorovaikutusta, kuten vähentää yksinäisyyttä ja lisätä tasa-arvoa.
Terveydenhuollon alalla taide voi kehittää ammattilaisten kliinisiä taitoja, kuten havainnointikykyä ja kommunikaatiota, sekä luoda myönteisen vaikutuksen hoitoympäristöihin niin potilaille kuin henkilökunnalle.
Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki