Karvin katsaus: Ammatillisesta koulutuksesta valmistuneiden työllisyys vaihtelee

22.05.2024

Ammatti- ja erikoisammattitutkinnon suorittaneet työllistyvät hyvin, mutta perustutkinnoista valmistuneiden työllistyminen on heikompaa ja siinä on selkeitä koulutusalakohtaisia eroja, selviää Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) katsauksesta. 

Katsauksen mukaan työllistyminen vaihtelee myös iän mukaan. Erityisesti perustutkinnoissa iältään nuorempien työllistyminen on aluksi heikompaa, mutta ero tasaantuu, kun tutkinnon suorittamisesta on kulunut aikaa. 

Ammattitutkinnon ja erikoisammattitutkinnon suorittaneiden työllisyys on hyvä Ammattitutkinnon suorittaneiden työllisyys on noin 80 prosenttia ja erikoisammattitutkinnon suorittaneiden yli 90 prosenttia sekä vuoden että viiden vuoden kuluttua tutkinnon suorittamisesta. 

Työllistyminen ja työttömyys vaihtelivat koulutusaloittain ja myös koulutusalojen sisällä oli eroja. Sekä vuoden että viiden vuoden kuluttua valmistumisesta parhaiten olivat työllistyneet terveys- ja hyvinvointialojen, kaupan ja hallinnon alan ja palvelualojen tutkinnon suorittaneet. Heikointa työllistyminen taas oli tietojenkäsittelyn ja tietoliikenteen (ICT) alalta, luonnontieteistä, humanistisilta ja taidealoilta valmistuneilla.

Ammattitutkinnon ja erikoisammattitutkinnon suorittaneiden sijoittumisessa koulutusalojen väliset erot olivat selkeästi pienempiä kuin perustutkinnoissa. Kuitenkin myös ammattitutkinnoissa suhteellisesti pienimmät työllisten osuudet sekä vuoden että viiden vuoden kuluttua valmistumisesta olivat samoilla aloilla kuin perustutkinnoissa.

Tutustu Karvin katsaukseen >>