31.10.2024
Turun AKK:n ajoneuvohallia on ryhdytty tyhjentämään, sillä koulutus ajetaan alas ensi kesään mennessä. Kuva: Toni Lehtinen / HS
Helsingin Sanomat kirjoittavat artikkelissaan 30.10. hallituksen ammatilliseen koulutukseen kohdistuvista leikkauksista. Leikkaukset pakottavat oppilaitokset supistamaan tarjontaansa ja vähentämään henkilökuntaa. Yksi ensimmäisistä leikkausten konkreettisista uhreista on Turun aikuiskoulutuskeskuksen (AKK) ajoneuvoalan koulutuslinja.
Turun AKK on yksi maan suurimmista aikuiskoulutuskeskuksista, jossa opiskelee yli 5 000 opiskelijaa 12 eri koulutusalalla. Erityisen merkittävänä pidetään sen roolia maahanmuuttajien kouluttajana. Automekaanikon linjalla opitaan ammatin lisäksi suomea, sillä opetuskieli on suomi. Koulutus on ollut tärkeä väylä maahanmuuttajille sekä työelämään että kansalaisuuteen.
- Koulutus on ollut monelle maahanmuuttajalle erittäin merkittävä väylä työelämään ja jopa kansalaisuuteen. Opiskelu¬motivaatio on monella korkea juuri siksi, että he uskovat sen edistävän kansalaisuuden saamista, ammatillinen opettaja Erno Hauhia sanoo.
Leikkausten myötä automekaanikon linjan lakkautus on vain yksi monista säästötoimenpiteistä: myös valmentava koulutus lakkautetaan toistaiseksi, ryhmäkokoja kasvatetaan ja opetusta siirretään enemmän verkkoon. Turun AKK:n rehtori Tommi Forss korostaa, ettei näin suurista säästöistä selvitä pelkällä juustohöylällä, vaan supistukset kohdistuvat aloihin, joilla työllistymisnäkymät eivät ole yhtä vahvat kuin muilla aloilla.
Leikkaukset ovat herättäneet laajaa kritiikkiä.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK moitti tuoreeltaan leikkausten vaikeuttavan alanvaihtoa, pahentavan työvoimapulaa, lisäävän työttömyyttä ja pakottavan työntekijöitä sinnittelemään vanhentuneella osaamisella.
Opetusalan ammattijärjestö OAJ kritisoi päätöstä arvioimalla, että leikkaukset vievät 11000 opiskelupaikkaa ja 1600 opettajaa tilanteessa, jossa Suomen talous tulisi saada elpymään ja osaajista on pulaa.
Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK) johtava koulutusasiantuntija Mirja Hannula kritisoi, että säästöjen kohdistaminen alanvaihtajiin heikentää yritysten mahdollisuuksia löytää osaavaa työvoimaa ja on ristiriidassa elinikäisen oppimisen periaatteen kanssa.
Helsingin Sanomat nostavat esiin myös AMKEn lokakuussa toteuttaman kyselyn leikkausten vaikutuksista.
- Vastanneista kaksi kolmasosaa kertoi jo käynnistäneensä tai käynnistävänsä säästö- ja sopeuttamistoimet. Heistä kaksi kolmasosaa vastasi, että aikeissa on lakkauttaa kokonaisia tutkintoja tai koulutusaloja. Avovastauksissa nousivat esiin muun muassa luonnonvara-, puutarha-, puuteollisuus-, elintarvike¬jalostus- sekä kasvatus- ja ohjausalat, artikkelissa kirjoitetaan.
AMKEn toimitusjohtaja Veli-Matti Lamppu kuvailee tilanteen äkkijarrutukseksi Suomen koulutuspolitiikassa.
- Politiikan painopiste on siirtymässä pois elinikäisestä oppimisesta, vaikka muuttuva työelämä, digitalisaatio ja vihreä siirtymä edellyttävät jatkuvaa uuden oppimista.
Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki