04.08.2017
Vuonna 2016 ammatillisesta koulutuksesta ulkomaanjaksolle lähti yhteensä 6242 opiskelijaa, mikä on 0,3 % enemmän kuin edellisvuonna. Pitkäkestoinen liikkuvuus kasvoi 2,5 % ja lyhytkestoinen puolestaan laski 2,5 %.
Vuosittainen heilahtelu on tyypillistä ammatillisen koulutuksen liikkuvuudelle: oppilaitoskohtainen liikkuvuus on satunnaista ja vaihtelee vuosittain. Ammatillista koulutusta kohdanneet leikkaukset näkyvät myös liikkuvuuslukujen laskuna
Vuonna 2016 Suomeen tuli 2769 ulkomaista opiskelijaa, eli 5,5 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Saapuneiden osuus vastaa 6 %:a Suomen ammatillisissa oppilaitoksissa vuonna 2015 aloittaneista opiskelijoista.
Enemmistö ulkomaille lähteneistä ja Suomeen saapuneista opiskeli ammatillisena peruskoulutuksena suoritettavaa perustutkintoa.
Ulkomaanjakson tarkoituksena oli ulkomaille lähteneiden osalta useimmiten työssäoppiminen (91 %). Suomeen saapuneista 55 % tuli työssäoppimisjaksolle.
Valtaosa liikkujista on naisia
Naiset ovat miehiä huomattavasti aktiivisempia ulkomaanjaksolle lähtijöitä. Vuonna 2016 ulkomaille lähteneistä naisia oli 66 % ja miehiä 34 %. Suomeen saapuneista opiskelijoista puolestaan naisia ja miehiä on suunnilleen saman verran.
Valtaosa opiskelijaliikkuvuuteen osallistuneista ovat 17–26-vuotiaita. Pitkäkestoiselle ulkomaanjaksolle lähteneistä sekä Suomeen saapuneista tähän ikäryhmään kuuluu 84 % liikkujista.
Suomesta lähteneiden opiskelijoiden pitkäkestoinen ulkomaanjakso oli keskimäärin 7 viikon mittainen. Suomeen saapuneet opiskelijat viipyivät maassa keskimäärin 4 viikkoa.
Sosiaali -ja terveysala suosituinta
Eniten ulkomaanjaksolle lähti sosiaali- ja terveysalan perustutkinto-opiskelijoita; lähtijöitä oli 657 henkilöä. Toiseksi eniten lähtijöitä oli liiketalouden perustutkinto-opiskelijoiden (474) ja kolmanneksi eniten hotelli- ja ravintola-alan perustutkinto-opiskelijoiden (442) joukossa.
Nämä kolme tutkintoa ovat pitäneet kärkeä opiskelijaliikkuvuudessa jo monen vuoden ajan - Samat alat ovat suosituimpia myös Suomeen saapuvien ulkomaalaisten opiskelijoiden keskuudessa.
Opettajatkin liikkuvat
Vuonna 2016 ulkomaille lähti 1427 ammatillisen koulutuksen opettajaa ja muuta henkilöstön edustajaa, joista 60 % oli naisia. Lähtevien miesten osuus laskee hiukan joka vuosi.
Ulkomaille lähteistä opettajista ja muusta henkilöstöstä 66 % työskentelee ammatillisena peruskoulutuksena suoritettavan perustutkinnon parissa. Suurin yksittäinen ryhmä lähtijöitä eli 302 henkilöä työskentelee muissa kuin suoranaisissa opetustehtävissä, esimerkiksi oppilaitoksen hallinnossa tai työpaikkaohjaajina.
Opettajien ja muun henkilöstön ulkomaanjaksojen tarkoituksena oli useimmiten yhteistyöprojektit, kehittämishankkeet tai valmistelevat vierailut.
Suomeen ulkomailta saapui 3428 opettajaa tai muun henkilöstön edustajaa, mikä on 24 % enemmän kuin edellisvuonna.
Eurooppa suosituin kohde
Sekä Suomesta lähteneiden, että Suomeen saapuneiden opiskelijoiden suosituimmat kohde- ja lähtömaat sijaitsevat lähes kaikki Euroopassa. Tänä vuonna Kiina nousi 10 suosituimman joukkoon lähtömaana.
Opettajien ja muun henkilöstön matkat ovat myös suuntautuneet Eurooppaan.
OPH: Kansainvälinen liikkuvuus ammatillisessa koulutuksessa 2016
Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki