11.03.2025
Hallituksen ammatilliseen koulutukseen kohdistaman 120 miljoonan euron rahoitusleikkauksen laajat vaikutukset työelämään, opiskelijoihin ja oppilaitosten henkilöstöön alkavat konkretisoitua. Koulutustarjonta supistuu ja koulutuksen saavutettavuus heikkenee. Henkilöstövähennykset ovat merkittäviä. Tiedot selviävät Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n helmikuussa toteuttamasta edunvalvontakyselystä.
AMKEn kyselyyn vastanneista koulutuksen järjestäjistä 84 prosenttia on käynnistänyt säästö- ja sopeutustoimia menojen karsimiseksi. Valtaosa on jaksottanut säästöt vuosille 2024 ja 2025. Suurimmat säästöt kohdistuvat henkilöstöön. Niiden osuus on 54 prosenttia säästöistä. Lisäksi supistetaan koulutustarjontaa, tehdään toimipiste- ja kiinteistövähennyksiä sekä leikataan mm. ostopalveluja ja hankintoja.
Koulutustarjonta supistuu
Yrityksille ja opiskelijoille rahoitusleikkauksen vaikutukset näkyvät erityisesti koulutustarjonnan supistumisena. Oppilaitokset vähentävät tai harventavat opiskelijoiden sisäänottoa joissakin tutkinnoissa ja osaamisaloissa. Koulutusta keskitetään harvempiin toimipaikkoihin ja joidenkin tutkintojen järjestäminen lopetetaan kokonaan.
- Hallituksen linjauksen mukaisesti leikkaukset kohdistetaan erityisesti aikuisiin,
joilla on jo ammatillinen tutkinto tai korkeakoulututkinto. Tämä vaikeuttaa jatkossa ammatinvaihtoa ja uudelleenkouluttautumista, sanoo Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE johtava asiantuntija Satu Ågren.
Ågrenin mukaan on tärkeää ymmärtää, että muutokset koulutustarjonnassa vaikuttavat väistämättä myös oppivelvollisiin.
- Nuoret ja aikuiset opiskelevat ammatillisessa koulutuksessa samoissa ryhmissä, jatkaa Ågren.
Leikkaukset synnyttävät epävarmuutta ja heikentävät työhyvinvointia
Rahoituksen väheneminen ja koulutustarjonnan supistuminen johtavat merkittäviin henkilöstövähennyksiin. Henkilöstösäästöistä 60 prosenttia kohdistuu opetus- ja ohjaushenkilöstöön, loput tukihenkilöstöön ja johtoon.
- Henkilöstövähennykset pyritään toteuttamaan ensisijaisesti määräaikaisuuksien päättymisillä, uudistamalla tehtävänkuvia sekä eläkejärjestelyillä. Irtisanomisiltakaan ei voida välttyä, toteaa Ågren.
- Jatkuvat ammatillisen koulutuksen muutokset ja rahoituksen väheneminen aiheuttavat epävarmuutta ja vaikuttavat merkittävästi henkilöstön työhyvinvointiin, jatkaa Ågren.
Talouskasvuun tarvitaan ammattiosaajia
Lisäleikkaukset heikentäisivät dramaattisesti ammatillisen koulutuksen mahdollisuuksia vastata nopeasti muuttuviin osaaja- ja osaamistarpeisiin.
- Uudet rahoitusleikkaukset olisivat samalla leikkaus Suomen kasvusta ja kilpailukyvystä. Työelämän osaajatarpeesta puolet kohdistuu ammatillisen tutkinnon suorittaneisiin. Monilla toimialoilla ja alueilla tarve on vieläkin suurempi, painottaa Ågren.
Edunvalvontakysely toteutettiin helmikuussa 2025. Siihen vastasi 62 Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKEn jäsentä, jolloin vastausaktiivisuus oli 71 prosenttia. AMKEn 87 jäsentä kouluttavat 98 prosenttia ammattiin opiskelevista nuorista ja aikuisista.
Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki