14.08.2020
Työttömien ja lomautettujen määrä on kasvanut voimakkaasti koronakevään aikana. Nopeasti muuttunut työmarkkinatilanne luo haasteita, joihin ammatillinen koulutus voi joustavuutensa ja monipuolisuutensa ansiosta vastata.
Koulutuksen järjestäjiä on paljon ja toimintaa on joka puolella Suomea. Paikallisina toimijoina ne voivat toimia ketterästi ja reagoida nopeasti oman alueensa työelämän tarpeisiin.
- Tilanne on tällä hetkellä eri aloilla hyvin erilainen, toteaa Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala.
- On aloja, joissa koulutussopimuksia ja oppisopimuksia keskeytetään toiminnan supistumisen myötä ja aloja, joissa solmitaan koko ajan lisää oppisopimuksia. Tärkeää on kaikissa tilanteissa turvata mahdollisuus käytännönläheiseen opetukseen, kommentoi Suomen Yrittäjien koulutusasioiden asiantuntija Marja Vartiainen.
Kujalan mukaan yrittäjien varovaisuus rekrytoinneissa tulee lisääntymään. Myös yrittäjien oman osaamisen kehittäminen voi vaarantua, vaikka osaamistarpeet ovat entisestään lisääntyneet.
Yhteistyömuotoja Suomen Yrittäjien mukaan ovat mm. seuraavat:
AMKEn toimitusjohtaja Veli-Matti Lampun mukaan Suomen Yrittäjien lista yhteistyön muodoista on hyvä. Rahoituksellisissa kysymyksissä keskustelua tulee jatkaa.
- Ammatillisella koulutuksella on keskeinen rooli yrittäjien oman ammatillisen ja liiketoimintaosaamisen kehittämisessä. Yrittäjien oppisopimuskoulutus ja yrittäjätutkinnot ovat tästä erinomaisia esimerkkejä, Lamppu sanoo.
Hyviä käytänteitä on lisäksi yritysten ja koulutuksen järjestäjien yhteiskäytössä olevista tiloista.
- Yhä enemmän tarvitaan myös ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulujen yhteistyötä yritysten tki-palveluissa sekä myös koulutusjärjestelmän rajapinnat ylittävässä koulutuksessa.
Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki