26.09.2017
Ruokatuotannon lehtori Oona Haapakorpi ja opiskelija Jouni Koskinen Omnian opetuskeittiössä (kerrankin)
Ammatillinen koulutus pääsi jälleen kylpemään negatiivisessa julkisuudessa, kun viime viikolla sitä lytättiin rankalla kädellä Helsingin Sanomien teettämään kyselyyn perustuvassa artikkelissa. Toimittajan mukaan reformin pieksemissä ammattikouluissa kun ei tarvitse osata yhtikäs mitään ja opettajilla on paine päästää aivan kaikki läpi kursseista.
Etukäteen valittu näkökulma
Artikkelissa kerrottiin muun muassa Omniassa opiskelevasta Jouni Koskisesta, joka oli "yllättynyt siitä, miten perusasioitakin on jäänyt oman harjoittelun varaan".
Koskinen olikin erittäin yllättynyt, mutta vasta artikkelin luettuaan. Hän oli mielestään päässyt hyvin kertomaan opiskelutaipaleestaan Helsingin Sanomien nettihaastattelussa, mutta artikkelissa esiin tuodut asiat olivat jotain aivan muuta.
- Mä kerroin koko mun koulutuksen tähänastisen kulun ja myös sen, että Omnian kautta sain puolen vuoden harjoittelun Brysselistä, jonne lähden nyt torstaina. Niistä ei mainittu mitään, koska näkökulma oli jo valittu: lähiopetuksen väheneminen on katastrofi, Koskinen toteaa.
Koskisen mukaan tekstissä oli näennäisesti monipuolisesti lähteitä, mutta artikkelin loppu oli hänen mielestään lähinnä numeroilla terästetty mielipidekirjoitus, joka oli kaukana tutkivasta journalismista, puolueettomuudesta puhumattakaan.
Koskinen on samaa mieltä siitä, että lähiopetus todellakin on vähentynyt ja itsessään se kuulostaa huolestuttavalta. Katastrofi se ei Koskisen mukaan kuitenkaan ole ja kyseenalaistaakin artikkelissa valitun näkökulman.
- Onko ammattikouluissa koskaan opiskeltu ammattikoulun itsensä takia? Vaiko työelämän takia? Eikö tässä nyt ole enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia? Eikö lisääntyneet työssäoppimisjaksot tuokin opiskelijan lähemmäksi alan todellisuutta?
Koskisen mielestä yksi parhaista asioista Omniassa on ollut opettajien verkostot ja sitä kautta saavutettavat loistavat työmahdollisuudet.
- Ne eivät ole riippuvaisia siitä, millä budjetilla tai lähiopetuksen määrällä mennään, Koskinen toteaa.
Koskinen painottaa, että varsinkaan ravintola-alan oppilaitoksista ei kukaan valmistu mestariksi, sillä opittavaa on niin laajalti.
- Ja jos työpaikoilla odotetaan, että valmiit kokit osaavat jo kaiken, on jotain pahasti pielessä. Tärkeää on, että tälle kituvalle alalle päätyy ihmisiä, jotka ovat innostuneita tai joita voidaan inspiroida.
Kerrankin opetuskeittiössä
Myös Jounin opettajana Omniassa toimiva Oona Haapakorpi oli hyvin pöyristynyt Hesarin artikkelin sisällöstä.
- Pelkkä otsikko nosti jo karvat pystyyn.
Eniten Haapakorpi oli ihmetyttänyt toimittajan tyyli nostaa asioita esille. Artikkelissa Koskisen kuvan alla loisti kuvateksti: Tuleva kokki Jouni Koskinen kerrankin Omnian opetuskeittiössä. Tämä oli Haapakorven mukaan erittäin harhaanjohtavasti ilmaistu.
- Kyseinen opiskelija on ollut monissa projekteissa mukana ja kaikkiin projekteihin on kuulunut runsaasti keittiöopetusta.
Haapakorven mukaan Omniassa kaikki opiskelijat polutetaan, mutta opiskelijoita ei päästetä työelämään, jos perusasiat eivät ole kunnossa. Useimmiten opiskelijat tekevät ensimmäiset työssäoppimisharjoittelut opetusravintola Herkussa.
Artikkelissa kirjoitettiin: Opiskelijalle keskeistä on, että sipulinleikkausta tai mitä vain perustaitoa opetellaan enää harvoin oppitunnilla. Haapakorven mukaan opiskelija saa aina perusopetuksen ennen työssäoppimista.
- Lähiopetus on muuttunut lähemmäs työelämää. Olemme olleet erilaisissa tapahtumissa mukana tai olemme järjestäneet koulun ulkopuolella Pop Up -tapahtumia. Näissä tapahtumissa opettaja on aina mukana ohjaamassa ja auttamassa, opettamassa, Haapakorpi kertoo.
Reformin Haapakorpi näkee ennen kaikkea lisääntyneenä joustavuutena sekä yksilöllisinä oppimispolkuina.
- On aika muuttua ja muuttaa ajattelutapaa millä tavalla opetetaan. Samalla ottaa mukaan uusia opetusmenetelmiä eikä jäädä jumiin samaan vanhaan. En näe niinkään tätä negatiivisena asiana vaan muutoksena.
Edessä loistava tulevaisuus
Koskisen ammatillisen koulutuksen kivinen polku etenee seuraavaksi työharjoitteluun Brysseliin.
- Jäisin sinne erittäin mielelläni. Toisaalta voisin myös palata Suomeen ja jatkaa pop-up ravintola Landen kanssa, jonka perustin Omnian projektia varten. Tai lähteä kiertämään Suomea ja tutustua maakuntaruokiin. Jossain vaiheessa haluan myös restonomiksi, mutta ensin haluan tehdä töitä, luettelee Koskinen.
Vaikuttaa siltä, että ammatillinen koulutus on antanut ihan hyvät eväät jatkoon ja jotain pitää myös osata.
Kysyimme vielä, miten ammatillinen opiskelu on Omniassa sujunut kaiken kaikkiaan.
- 5/5, ei lisättävää, hän vastasi.
Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki