05.03.2025
Sisäministeriö 5.3.2025
Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi ulkomaalaislain muuttamisesta (pysyvä oleskelulupa)
Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaisesti ehdotetaan, että pysyvän oleskelun edellytyksiä tiukennetaan. Tavoitteena on kannustaa kotoutumiseen työnteon ja kielitaidon kautta sekä antaa näkymä tulevaisuudesta suomalaisessa yhteiskunnassa. Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry tarkastelee esitystä ammatillisen koulutuksen näkökulmasta.
Pysyvän oleskeluluvan edellytykset
Hallituksen esitystä tulisi muuttaa siten, että ammattikorkeakoulututkinnot ja erikoisammattitutkinnot huomioidaan oleskeluluvista päätettäessä.
”Pysyvän oleskeluluvan voisi yhä saada neljän vuoden oleskelun jälkeen täyttämällä yhden kolmesta vaihtoehtoisesta lisäedellytyksestä. Nämä ovat 40 000 euron vuositulot, Suomessa tunnustettu ylempi korkeakoulututkinto tai jatkotutkinto yhdessä kahden vuoden työhistorian kanssa sekä erityisen hyvä suomen tai ruotsin kielen taito yhdessä kolmen vuoden työhistorian kanssa.”
AMKEn muutosesitys:
Pysyvän oleskeluluvan voisi yhä saada neljän vuoden jälkeen täyttämällä yhden kolmesta vaihtoehtoisesta lisäedellytyksestä. Nämä ovat 40 000 euron vuositulot, Suomessa tunnustettu ylempi korkeakoulututkinto tai jatkotutkinto, ammattikorkeakoulututkinto tai suomalaista erikoisammattitutkintoa vastaava ammatillinen tutkinto yhdessä kahden vuoden työhistorian kanssa sekä erityisen hyvä suomen tai ruotsin kielen taito yhdessä kolmen vuoden työhistorian kanssa.
***
”Pysyvän oleskeluluvan voisi saada myös suorittamalla Suomessa ylemmän korkeakoulututkinnon, jatkotutkinnon tai yliopistossa alemman korkeakoulututkinnon. Tällöin oleskelulupaan ei liittyisi vaatimusta tietyn pituisesta oleskelusta, vaan se riippuisi siitä, kuinka nopeasti ulkomaalainen olisi suorittanut sanotun tutkinnon. Lisäksi vaadittaisiin vähintään kehittyvää suomen tai ruotsin kielen taitoa.”
AMKEn muutosesitys:
Pysyvän oleskeluluvan voisi saada myös suorittamalla Suomessa ylemmän korkeakoulututkinnon, jatkotutkinnon tai yliopistossa alemman korkeakoulututkinnon, ammattikorkeakoulututkinnon tai erikoisammattitutkinnon. Tällöin oleskelulupaan ei liittyisi vaatimusta tietyn pituisesta oleskelusta. Luvan myöntämisen edellytyksenä on, että henkilö on työllistynyt Suomessa ja hänellä on toistaiseksi voimassaoleva työsuhde. Lisäksi vaadittaisiin suomen tai ruotsin kielen kehittyvää taitoa.
Perustelut
Rahoitus
Opetushallituksen arvion mukaan muutokset tarkoittaisivat kielitutkintojen osalta vuosittaisen 10.000 testattavan määrällä laskettuna kertaluonteisia kehittämiskustannuksia 4 194 000 €. Lisäksi Opetushallituksen 4.000 vuosittaiseen hakijaan perustuvan arvion mukaan tutkintojen tunnustamisjärjestelmän kapasiteetin kasvattaminen aiheuttaisi kertaluonteisia kehittämiskustannuksia 2 165 000 €.
Kulueriin on hallituksen esityksen mukaan varattu alle puolet arvioiduista menoista. AMKE kantaa huolta siitä, miten kustannukset katetaan.
Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry
Veli-Matti Lamppu, toimitusjohtaja
Peter Pahlman, asiantuntija
Lisätiedot: asiantuntija Peter Pahlman, 040015 1324, peter.pahlman@amke.fi
Lataa lausunto tästäAmmattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki