Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2025

04.10.2024

Sivistysvaliokunta 4.10.2024

Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2025

Ammatillisen koulutuksen rahoitus supistuu vuonna 2025 merkittävästi, noin 130 miljoonalla eurolla. Leikkauksista 42,6 miljoonaa euroa kohdistuu valtionosuuteen, ja erityisesti vähennyksiä tehdään aikuiskoulutuksessa ja aiemman tutkinnon suorittaneiden koulutuksessa. Tavoitteena on vähentää koulutuksen kasautumista samoille henkilöille. Lisäksi hallinnonalan valtionavustuksia leikataan 20 miljoonalla eurolla, mikä osaltaan kohdistuu ammatilliseen koulutukseen.

Samalla hallitus ehdottaa pysyvää 10 miljoonan euron lisärahoitusta oppimisen tuen vahvistamiseen ammatillisessa ja lukiokoulutuksessa. Tämä ei kuitenkaan riitä kompensoimaan kokonaisrahoituksen supistumista, kun huomioidaan strategia- ja hankerahoituksen väheneminen sekä määräaikaisten tukien, kuten lähihoitajakoulutuksen ja oppisopimuskoulutuksen kokeilun, päättyminen.

Leikkausten vaikutukset näkyvät suoraan koulutuksen järjestäjille myönnettävissä tavoitteellisissa opiskelijavuosissa, joita vähennetään yli 10 000 opiskelijavuoden verran. Tämä kohdistuu erityisesti niihin, joilla on jo aiempi tutkinto. Useat Euroopan maat panostavat jatkuvaan oppimiseen, ja AMKE pitää huolestuttavana, että Suomessa mennään vastakkaiseen suuntaan.

Ammatillisen koulutuksen järjestäjät kohtaavat myös muita haasteita, kuten nousevan kustannustason ja palkkaohjelman vaikutukset. Monet järjestäjät ovat käynnistäneet sopeutustoimia, ja AMKEn jäsenkyselyn mukaan yli 90 prosenttia arvioi, että leikkaukset heikentävät merkittävästi heidän toimintaedellytyksiään. AMKE painottaa, että ammatillisen koulutuksen rahoitukseen kohdistuvista lisäleikkauksista tulee pidättäytyä.

Vaikka oppimisen tukea vahvistetaan, oppivelvollisuusikäisistä opiskelijoista yhä useammat tarvitsevat erityistä tukea selviytyäkseen opinnoistaan. AMKE korostaa myös tiiviimmän työelämäyhteistyön tarvetta erityisesti teknisillä aloilla, joilla osaamisvaatimukset kasvavat nopeasti. Työelämäpainotteiset oppimismallit, kuten oppisopimuskoulutus ja simulaatiopohjaiset ratkaisut, voivat osaltaan tukea opiskelijoiden parempaa valmistautumista työelämään.

AMKE korostaa, että ammatillinen koulutus on kriittinen tekijä Suomen osaamistason ja ammattitaitoisen työvoiman saatavuuden turvaamisessa. Jatkuvan oppimisen kehittäminen on keskeistä, ja lisäleikkausten sijaan tarvitaan vahvaa panostusta ammatillisen koulutuksen tuloksellisuuden ja vaikuttavuuden parantamiseen.

Lataa lausunto tästä

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry

Eteläranta 10
00130 Helsinki

toimisto@amke.fi