Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2025

09.10.2024

Valtionvarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaosto 9.10.2024

Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2025

AMKE: Ammatillisen koulutuksen rahoitusleikkaukset uhkaavat osaamisen kehittämistä 

Ammatillisen koulutuksen rahoitusleikkaukset vähentävät koulutustarjontaa ja heikentävät alueellista saavutettavuutta, varoittaa Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKEn toimitusjohtaja Veli-Matti Lamppu. Hallituksen vuoden 2025 talousarvioesityksessä ammatillisen koulutuksen rahoitusta vähennetään noin 130 miljoonalla eurolla. 

- Leikkaukset vaikuttavat erityisesti aikuisten jatkuvaan oppimiseen. Suuri joukko ammatillisen koulutuksen järjestäjiä on aloittanut säästötoimet, jotka johtavat merkittäviin koulutuspalveluiden vähentämiseen. Tämä voi johtaa osaajapulan pahenemiseen monilla aloilla, Lamppu toteaa. 

Aikuiskoulutukseen kovat iskut 

Leikkaukset kohdistuvat erityisesti aiemman tutkinnon suorittaneille aikuisopiskelijoille tarjottavaan koulutukseen. Opiskelupaikkoja vähennetään yli 10 000 tavoitteellisella opiskelijavuodella, mikä voi heikentää jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia. 

- Suomessa on suuri tarve osaamisen päivittämiselle, mutta valitettavasti leikkaukset vievät kehitystä taaksepäin. Tämä heikentää työntekijöiden mahdollisuuksia sopeutua muuttuvaan työelämään", Lamppu kommentoi. 

Oppimisen tuen lisärahoitus ei riitä 

Vaikka talousarvioesityksessä lisätään 10 miljoonaa euroa oppimisen tukeen, Lamppu katsoo, että summa ei riitä kasvaviin tarpeisiin. Oppimisen tuen tarve on kasvanut niin nuorten kuin aikuisten opiskelijoiden keskuudessa. 

- On hyvä, että tukeen kohdistetaan lisärahoitusta, mutta se on riittämätön, kun samalla perusrahoitusta leikataan näin voimakkaasti", hän toteaa. 

Työvoimapalvelu-uudistus tuo lisähaasteita 

Vuoden 2025 alussa voimaan astuva työvoimapalvelu-uudistus lisää ammatillisen koulutukseen kohdistuvia odotuksia tarjota täsmäkoulutusta työttömille ja pitkään työmarkkinoilta poissa olleille. Lamppu korostaa, että ammatillinen koulutus tarvitsee riittävät resurssit, jotta se pystyy vastaamaan näihin vaatimuksiin. 

Lampun mukaan ammatillinen koulutus on avainasemassa, kun autetaan ihmisiä takaisin työelämään, mutta se edellyttää riittävää rahoitusta ja tukea. 

Maahanmuuttajien koulutus vaatii resursseja 

Ammatillinen koulutus on tärkeä osa maahanmuuttajien kotoutumista. Lamppu nostaa esiin huolen siitä, että maahanmuuttajien koulutukseen, kuten suomen tai ruotsin kielen ja muuhun yhteiskuntaan kotouttavaan koulutukseen, ei ole riittävästi resursseja. 

- Työ- ja osaamisperäinen maahanmuutto on välttämätöntä Suomen taloudelle, mutta tähän tarvitaan vahvaa tukea ammatilliselta koulutukselta. Leikkaukset eivät saa vaarantaa tätä", Lamppu varoittaa. 

Ammatillisen koulutuksen lainsäädäntöuudistus on tärkeä 

Lopuksi Lamppu korostaa, että ammatillisen koulutuksen lainsäädäntöuudistus tarjoaa mahdollisuuden kehittää koulutuksen vaikuttavuutta ja tuloksellisuutta, mutta rahoituksen lisäleikkauksista on pidättäydyttävä. 

- Tarvitsemme vakaan rahoituspohjan, jotta ammatillinen koulutus voi tukea Suomen osaamistasoa ja talouskasvua. Leikkausten sijaan on keskityttävä pitkäjänteiseen kehittämiseen.                                                                                 

Lisätiedot: Veli-Matti Lamppu, puh. 050 344 2554, veli-matti.lamppu@amke.fi

Lataa lausunto tästä

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry

Eteläranta 10
00130 Helsinki

toimisto@amke.fi