09.03.2021
Reilu vuosi sitten saimme alkaa lukea viruksesta, jonka oletettiin jo alkuvaiheessa saavan aikaan pandemian. Kirmasimme kuitenkin vielä talvilomaviikoilla laskettelemaan keskiseen Eurooppaan ja nauttimaan etelän lämmöstä. Meistä varovaisimmat alkoivat kuitenkin siirtää kokouksia ja seminaareihin osallistumisia – varmuuden vuoksi. Muutaman viikon kuluttua tästä saimme ensimmäiset tiedot, että virus voi olla nyt lähellä, myös meidän oppilaitoksissamme ja harrastusten piirissä. Kevään aikaan arkipäivän kielenkäyttöömme alkoi tulla uusia termejä: altistuminen, korona, Covid-19, pandemia, ilmaantuvuusluku, tilannekuva, valmiusryhmä, valmiuslaki ja nyt viimeisimpänä sulkutila.
Kollegani eri puolilla Suomea alkoivat yhdessä turvallisuusorganisaation ja johdon kanssa rakentamaan hyvinkin nopeasti keinoja ja rakenteita pitää henkilöstö, opiskelijat ja keskeiset sidosryhmät koko ajan tietoisina siitä, mikä tilanne koronan osalta päivittäin on ollut. Meillä Omniassa Valmiusryhmä on kokoontunut säännöllisesti myös vähän hiljaisimpina viikkoina ja olemme lähettäneet tilannekuvan henkilöstölle, opiskelijoille ja keskeisille sidosryhmille vähintään kerran viikossa. Lisäksi olemme koonneet ja päivittäneet ohjeistuksia Intraan ja vastanneet henkilöstön kysymyksiin erillisessä Koronakysymykset-sähköpostissa, josta olemme nostaneet kysymyksiä ja vastauksia myös Intraan. Osa Valmiusryhmän jäsenistä osallistuu myös pääomistajamme Espoon kaupungin eri työryhmiin – näin meillä on suora pääsy tiedon lähteille ja pystymme ennakoimaan tarvittavia toimenpiteitä ilman aikaviivettä. Poikkeustilanteessa viestinnän johdonmukaisuus, ennakointi, läpinäkyvyys ja ajantasaisuus ovat varmasti kaikkialla nousseet keskiöön. Johtaminen on mitä suurimmassa määrin viestintää ja viestintä johtamista juuri poikkeusaikoina.
Korona-aika on varmasti vaatinut ja vaatii meiltä edelleen poikkeuksellisia panostuksia niin itse kunkin henkilökohtaisessa työssä kuin työyhteisössämme. Osa meistä ei ole kohdannut kollegoja lähityössä kohta vuoteen; osalla opiskelijoiden ohjaaminen ja opettaminen työelämään on tapahtunut suuressa määrin etänä.
Millainen on sitten maailma, johon astumme pandemian hellittäessä? Sen voimme varmasti vain sanoa, ettei paluuta vanhaan entiseen sellaisenaan ole. Nyt on aika katsoa ja arvioida parhaat käytänteet, jakaa ajatuksia ja oivalluksia kollegojen kanssa – ja erityisesti pitää huolta itsestä ja läheisistä.
Poikkeustilanteessa työskentely vaatii aina vastapainoa: osalle meistä se voi olla kauan unohduksissa olleen harrastuksen uudelleen löytäminen tai itsensä kehittäminen, liikunnan lisääminen… Toivon, että meistä jokainen on löytänyt itselle sopivan muodon ottaa eroa koronasta ja ylläpitää omaa hyvinvointia!
Omnian viestintäjohtaja Päivi Korhonen työn ulkopuolella: Intohimonani on matkustaminen ja siihen liittyvien ilmiöiden seuraaminen ja tulkinta sekä ruotsalaisten dekkarien ahmiminen alkuperäkielellä. Mottoni on: Jos minulla olisi kaksi elämää, olisin sen toisen matkoilla.
Dalsnibba_2013
Päivi Korhonen
Viestintäjohtaja, OMNIA
Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki