Suomalaista työelämää kehittämässä

08.11.2024


AMKEn Työelämä- ja liiketoimintaverkostoon kuuluu osallistujia noin kahdestakymmenestä oppilaitoksesta. Verkostoa ja ammatillisen koulutuksen järjestäjiä yhdistää halu varmistaa koulutuksen ja osaamisen kehittämisen keinoin suomalaisille yrityksille oikeanlainen ja osaava työvoima nyt ja tulevaisuudessa. 

Osaaminen ja uudistumiskyky on menestymisen tae

Opiskelijan oman osaamisen kehittymisen lisäksi olemme kiinnostuneita organisaatiotasoisista kyvykkyyksistä ja erityisesti osaamisesta. Hyvin tunnettu sanonta pitää edelleen paikkansa nykyosaamisella saadaan aikaa nykyisen kaltaisia tuloksia, uudistuvalla osaamisella on mahdollista saada aikaa niitä tuloksia, joita organisaatiot tavoittelevat strategioissaan.  Suomen kaltainen maa voi menestyä vai osaamisella ja kyvyllä uudistua. Suomalaistenkin työurat ovat pitkiä, usein yli 40 vuotta. Tällöin korostuu mahdollisuus täydentää osaamistaan maailman muuttuessa ympärillä esimerkiksi teknologioiden kehittyessä.  Voi myös käydä niin, että oma ammatti, johon henkilö on aikanaan kouluttautunut, katoaa ja syntyy tarve uudelle osaamiselle ja työuralle. Valtaosa ammatillisen koulutuksen opiskelijoista onkin aikuisia, jotka päivittävät osaamistaan.

Ammatillisen koulutuksen laadusta hyötyvät kaikki

Laadukkaasta ammatillisesta koulutuksesta hyötyy monta eri tahoa. Työntekijä itse hyötyy, kun hänen työmarkkina-arvonsa nousee uuden osaamisen myötä. Samalla kasvaa työn mielekkyys. Työnantaja hyötyy, kun se saa organisaatioonsa uutta osaamista ja entistä sitoutuneemman työntekijän. Moni työnantaja myös kokee yrityksensä haluttavuuden ja henkilöstön pitovoiman kasvavan, kun osaamiseen investoidaan ja henkilökunnalle avautuu kehittymismahdollisuuksia. Kolmanneksi koko Suomi hyötyy, kun osaavat suomalaiset ovat entistä tuottavampia sekä hyvinvoivempia ja myös pysyvät työelämässä pidempään. Kansantuotteen kasvu syntyy tuottavuuden kasvusta, jota osaaminen tukee

Modernin ammatillisen koulutuksen keskiössä ovat työelämän tarpeet

Moderni ammatillinen koulutus ei välttämättä ole tuttua kaikille yrityspäättäjille. Yritysjohtajan ei tarvitse olla pedagogiikan tai osaamisen johtamisen ammattilainen. Ammatillisen koulutuksen järjestäjät tekevätkin aktiivista tiedotus- ja myyntityötä opiskelija-asiakkaille sekä yrityksille ja erilaisille organisaatioille. Ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö muuttuu aika ajoin, jolloin on hyvä varmistaa, että myös yrityksen kannalta osataan toimia oikein. 

Kannustan yrityksiä olemaan yhteydessä ammatillisen koulutuksen järjestäjiin esimerkiksi, kun kyse on rekrytointitarpeesta ja uusien henkilöiden osaamisen varmistamisesta, henkilöstön työuran aikaisesta lisä- ja täydennyskoulutuksesta tai vaikka muutoksen läpiviennin projektista. Moni ammatillisen koulutuksen järjestäjä osaa yrityksen asiakastarpeen tunnistettuaan tarjota vaikuttavia ratkaisuesityksiä niiden osaamisten ja kyvykkyyksien kehittämiseen, joilla yrityksen liiketoimintastrategia viedään käytäntöön ja tulevaisuuden menestyminen varmistetaan. Ammatillisten kouluttajien tuote- ja palveluportfolioon kuuluu ammatillisten koko- ja osatutkintojen lisäksi työvoimahallinnon kanssa tuotettavia palveluita sekä usein monenlaisia yrityksille räätälöitäviä koulutus- ja kehityspalveluita. Aktiivisella työelämäyhteistyöllä ja ammatillisten koulutuksen järjestäjien palveluista tiedottamalla AMKE ja työelämä- ja liiketoimintaverkostomme pyrkivät omalta osaltaan tuottamaan hyvinvointia Suomeen osaamisen kehittämisen keinoin.

Taitotalon myynti- ja markkinointijohtaja Nuutti Manninen työn ulkopuolella: illat menevät perheen, liikunnan ja Netfixin parissa, pidemmillä vapailla suuntana on yleensä Yhdysvallat. 

Kirjoittaja

Nuutti Manninen
myynti- ja markkinointijohtaja, Taitotalo

Manninen Nuutti

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry

Eteläranta 10
00130 Helsinki

toimisto@amke.fi