Oppisopimuksesta

09.12.2024

On hämmästyttävää, että tutkimukset ja kyselyt toinen toisensa perään vahvistavat, että oppisopimuksen mahdollisuuksia ei tunneta. Se on harmi, sillä kyseessä on yksi ammatillisen koulutuksen kruunun jalokivistä, joka tarjoaa useita mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen.

Ensinnäkin oppisopimus on työnantajalle maksuton koulutusmuoto, kun tarvitaan jo työssä oleville täsmä- tai täydennyskoulutusta tai halutaan rekrytoinnin yhteydessä kouluttaa uusi työntekijä työn vaatimuksiin. Ja toisekseen oppisopimus sopii hyvin myös yrittäjille, joilla on tarpeena oman osaamisensa kasvattaminen. 

Työnohella tapahtuva oppiminen, eli oppisopimus, sovitaan aina työnantajan tai yrittäjän ja ammatillisen oppilaitoksen kesken. Sen edellytyksenä on oppisopimusopiskelijan opintoihin liittyvä palkallinen työsuhde, jossa on sovittu vähintään 25 tunnin viikoittaisesta työstä. Työpaikalta sopimukseen nimetään aina oppisopimusopiskelijan tueksi työpaikkaohjaaja. Yrittäjän oppisopimuksessa työpaikkaohjaajaksi valitaan taas mentori, joka ohjaa ja tukee yrittäjän opiskelua.

Oppisopimuskoulutuksessa suurin osa oppimisesta tapahtuu työpaikalla työtä tehden. Yleensä oppimista täydennetään oppilaitoksessa lähi- tai verkko-opinnoilla.

Tänä päivänä oppisopimuksen mahdollisuuksia voidaan hyödyntää myös lyhyissä täsmäkoulutuksissa. Oppisopimus voidaan sopia esimerkiksi vain yhden tutkinnon osan suorittamiseen, ja sen kesto voi olla vain muutama kuukausi. Ammatillisissa oppilaitoksissa on tarjolla useita tutkinnon osaan tähtääviä opintoja.

Maksuttoman koulutuksen lisäksi oppisopimuspakettiin kuuluu myös kulukorvauksia niin työnantajalle kuin opiskelijallekin. Työnantajalle voidaan maksaa koulutuskorvausta opiskelijan ohjaamisesta. Ja niissä tapauksissa, kun kyseessä on työttömän palkkaaminen, esimerkiksi määräaikaiseen työsuhteeseen, työnantaja on oikeutettu hakemaan myös palkkatukea. Opiskelija sen sijaan on oikeutettu saamaan taloudellista tukea lähiopetuspäiviltä huoltajakorotuksineen. 

Meillä Turun AKK:ssa oppisopimuksen voi aloittaa milloin tahansa. Riittää, että ottaa yhteyttä Turun AKK:n omaan oppisopimustoimistoon, ja hommat alkavat sen jälkeen rullata luonnikkaasti. Meillä kaikki dokumentit ja allekirjoitukset tehdään sähköisesti, ja muutenkin oppisopimukseen liittyvät asiat toteutuvat meillä helposti ja sujuvasti. Eipä siis ihme, että jo yli puolet tutkinto-opiskelijoistamme opiskelee oppisopimuksella.

Me oppilaitoksena huolehdimme aina työelämän ja työpaikkaohjaajan perehdyttämisestä. Samoin annamme palvelulupauksen siitä, että meidän opettajamme kulkevat koko prosessin ajan niin työelämän kuin opiskelijankin tukena. Turun AKK:n helppo oppisopimus on yhden klikkauksen tai puhelinsoiton päässä.

Tuore Opetushallituksen valtakunnallinen kysely osoittaa, että meiltä oppisopimus sujuu! Turun AKK sai peräti arvosanan 4,6/5 kun työpaikkaohjaajilta kysyttiin, miten hyvin yhteistyö näyttöjen toteuttamisessa onnistui.

Turun AKK:n apulaisrehtori Osku Laukkanen työn ulkopuolella: Elämän iloa ja riemua ylläpitävät mökkeily Naantalin saaristossa, syvälle juurtunut penkkiurheilu ja arkinen liikunta. Rytmiä ja ryhtiä arkiseen olemiseen tuovat rouva, kultainennoutaja ja aikuiset lapset.

Kirjoittaja

Osku Laukkanen
apulaisrehtori, Turun AKK

Laukkanen Osku

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry

Eteläranta 10
00130 Helsinki

toimisto@amke.fi