23.08.2022
Matka kohti seuraavia eduskuntavaaleja on jo alkanut ja eri puolueet ja heidän edustajansa pyrkivät erottautumaan toisiaan haukkumalla tai omia aloitteita kiivasti nostamalla. Paraatipaikkoja repivälle keskustelulle on tarjolla useampi. Esimerkiksi sosiaalinen media tai eduskunnan joka torstainen kyselytunti. Polarisoiva keskustelu herättää tunteita ja kannustaa reagoimaan.
Reaktioita, kommentteja ja tykkäyksiä satelee. Rohkenen kuitenkin kysyä, millaisen kuvan yhteisten asioiden hoitamisesta nuoret tästä saavat? Lisääkö voimakkaat tunteet ja vastakkainasettelu nuorten jo matalaa äänestysaktiivisuutta? Pahimmillaan poissulkeva keskustelu lamauttaa ja saa aikaan ajatuksen, ettei tämä keskustelu kuulu minulle.
Tosiasiallisesti asioiden saamiseksi aikaan tarvitaan yhteistyötä. Yhteistyötä on tarvittu Ukrainan tukemiseksi ja koronapandemian aikana selviämiseksi. Molemmat kriisit ovat olleet rajat ylittäviä ja samalla tulleet meidän kaikkien arkeen, niin eläkeläisten, opettajien ja amisten.
Yhteiskunta on täynnä viheliäisiä ongelmia ja kriisien aika ei ainakaan helpota niitä. Niin hallituksen kuin kuntapäättäjien työpöydälle nousee monta eri asiaa, johon päättäjien on löydettävä aina uudelleen yhteistyön avain.
Nuoria ei voi vaatia uurnille, jos heille ei anneta työkaluja tai mahdollisuuksia harjoitella kansalaisuutta. Politiikkaviikolla harjoitellaan vaikuttamista eri tahoihin, pohditaan omia mielipiteitä ja yritetään sovittaa niitä yhteen. Ammatillisissa oppilaitoksissa yhteiskuntaopin opetus on rajallista ja yläasteen tärkeät käytännön opit avioerosta tai vakuutuksista eivät riitä kun pitäisi ottaa selvää mitkä vaalit nyt ovat ja ketä siellä voi edes äänestää.
Jokainen äänestämättä jätetty ääni on menetys demokratialle. Nuoria ei voi kuitenkaan äänestämättömyydestä syyttää, vaan meitä aikuisia. Mitä me voimme vielä tehdä? Ainakin ottaa politiikka ja yhteiskunnalliset asiat puheeksi ja näyttää esimerkkiä.
Politiikkaviikko on viikolla 44 (31.10.–4.11.) järjestettävä valtakunnallinen yhteiskunnallisen vaikuttamisen teemaviikko nuorille. Mukaan voi lähteä mikä tahansa nuorten ryhmä – luokka, opiskelijakunta, työpajanuorten ryhmä, partiolippukunta tai harrastusryhmä! Tavoitteena on oppia vaikuttamisen tapoja lähiympäristössä kuin laajemminkin maailmassa ja tutustua politiikkaan.
Työn ulkopuolella Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry:n nuorten osallisuuden asiantuntija Iida Laurilan löytää kesken jääneiden opintojen parista. Tai todennäköisemmin sohvalta silittämässä kämppiksen mäyräkoira Ludwigia.
Iida Laurila
nuorten osallisuuden asiantuntija, Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry
Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki