28.06.2018
Kesä on tarttunut päiviin. Lämpö hyväilee ihoa ja ennen kaikkea mieltä. Mielessä on kohta alkava loma. Huomaan, että ajatukset ovat välillä harhateillä. Uusien, loman jälkeisten töiden suunnittelu ei oikein onnistu. Katsotaan sitten taaksepäin. Tilinpäätös keväästä. Sieltä löytyy myös selitys, miksi kirjoitan nyt AMKE:lle blogia.
Tänä vuonna Taloudellinen tiedotustoimisto TATin toiminta on vuosien jälkeen laajentunut ammatillisiin opiskelijoihin. Kun työssäoppiminen tuli osaksi ammatillista koulutusta, TAT tuotti seitsemän vuoden ajan massiivisen määrän oppaita ja julkaisuja, koulutti niin opetus- kuin yrityshenkilöitä työssäoppimisen käytäntöjen kehittämisessä. Hyvinhän se työssäoppiminen sitten sulautui osaksi koulutusta. Mutta tukea tarvittiin ja eri toimijoiden yhteistyötä. Kaikesta tästä on kymmenen vuottaa aikaa, joten nyt on hetki - tunnetuista syistä - meidänkin kääntää katseet uudelleen ammatillisiin oppilaitoksiin.
Valtakunnallisesti oli merkittävä asia, että Kun koulu loppuu- nuorten tulevaisuusraporttiin vastasivat tänä vuonna ensimmäistä kertaa ammatilliset nuoret. Kaiken kaikkiaan vastaajia oli yli 11 300, joista yli 3 000 ammatillisen opiskelijoita. Muut vastaajat ovat yläkouluikäiset ja lukiolaiset. Nyt voidaan sanoa, että Kun koulu loppuu-nuorten tulevaisuusraportti on Suomen suurin nuorisotutkimus! Nöyrä kiitos teille kaikille, jotka olette auttaneet tutkimukseen vastaamisessa.
Kun koulu loppuu-tutkimuksessa ammatilliset nuoret osoittautuivat yhtä kunnianhimoiseksi työ- ja opiskelu-uran suhteen kuin muut vastaajat. Se, että he ovat asettaneet riman yhtä korkealla kuin lukiolaiset, on varmasti monelle yllätys. Vai onko? Siinä mielessä on, että epäonnistuminen, epävarmuus, kyynisyys ja mitä kaikkea negatiivista, liitetään yleensä yhtäläisyysmerkeillä ammatillisiin nuoriin. Ja nyt he vastaavat, että lähes puolet heistä suunnittelee jo jatko-opintoja ammattikorkeakoulussa. Jatko-opintoja yliopistossa suunnittelee 12 prosenttia vastaajista. Yrittäjyysintensiteetti voisi olla korkeampi. Nyt se on 14 prosenttia.
Töihin pääseminen on toki ykköstoive, niin kuin pitääkin olla. Usko, että työelämässä löytyy paikka, on vahva. Työelämää odotetaan innolla. Tulevaisuus ei stressaa läheskään niin paljon kuin lukiolaisia.
Tutkimuksesta käy eri tavoin ilmi, että nykyinen ammatillinen koulutus ei ole tunnistanut edellä mainittuja opiskelijoiden tulevaisuusorientaatiota. Ammatilliset nuoret saavat liian vähän ohjausta ja tukea jatko-opintoihin ja uravalintoihin niin koulussa kuin kotona verrattuna esimerkiksi lukiolaisiin. Voi olla, että nuoret eivät aina tunnista, kun heitä ohjataan, mutta tuloksiin kannattaa silti suhtautua vakavasti. Kyseessä on vastaajien aito tunne.
Työpaikalla tapahtuva oppiminen on auttanut nuoria itseään huomaamaan, että tämän päivän työelämätaitoihin kuuluu hyvä kielitaito, taloustaidot ja parempi ymmärrys yhteiskunnan toiminnasta. Fiksuja nuoria!
Näillä ajatuksilla iloa, valoa ja rakkautta kesääsi!
Kun koulu loppuu-nuorten tulevaisuusraportti
Video keskeisistä tuloksista
Liisa Tenhunen-Ruotsalainen
Johtaja, Taloudellinen tiedotustoimisto TAT
Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki