08.10.2015
Miten järjestöt voivat sanoittaa vapaaehtoistehtävissä hankittua osaamista, jotta osaamista voisi tehokkaammin hyödyntää formaalissa koulutuksessa ja työelämässä? Suomen Partiolaisten Roihu 2016 Finnjamboreen sisällä toimiva RoihuAkatemia tarjoaa uusia avauksia arkioppimisen validoinnin kehittämiseen ja käytännön tekemiseen.
Roihu 2016 on Suomen suurin nuorisotapahtuma, joka tarjoaa ohjelmaa ja aktiviteettejä kaiken ikäisille syksystä 2015 lähtien, huipentuen reilun viikon mittaiseen suurleiriin heinäkuussa 2016 Evolla. Projekti on koko jäsenistön yhteinen elämys joka auttaa kehittämään suomalaista vapaaehtoistyötä sekä lasten ja nuorten toimintaa. Tämän ”yhteiskuntasimulaattorin” 15 000 leiriläistä, 4 miljoonan euron budjetti ja tuhannet leirin tekijät noin 185 000 vapaaehtoistyötunnillaan mahdollistavat motivoivan, monialaisen ja monipuolisen oppimisympäristön osaamisen hankkimiseen tai osaamisen osoittamiseen erikokoisissa vapaaehtoistyön tehtävissä eli pesteissä. Pesteissä tarjotaan ”numeroa isommat saappaat” ja tukea muun muassa ohjauksen ja mentoroinnin kautta. Roihulla osaamisen tekee näkyväksi osin koulutusalan ammattilaisista koostuva RoihuAkatemia ja yhteistyötä tehdään opetushallinnon, oppilaitosten sekä työelämän edustajien kanssa.
RoihuAkatemian työkaluksi kehitetään uudenlaista vapaaehtoisten pestausprosessia, minkä sisälle on integroitu pestikohtainen osaamisen validointi. Pestien mahdollistama osaaminen avataan ja kuvataan formaalin koulutuksen ja työelämänkin käyttämälle kielelle, jolloin oppilaitosten ja työnantajien on helpompi tunnistaa ja tunnustaa osaaminen omissa validointiprosesseissaan. Myös omat osaamistarpeet ja mahdolliset formaalin koulutuksen tavoitteet, kuten tutkinnon osaamiskriteerit, huomioidaan ja pestiä muokataan mahdollisesti näiden tarpeiden pohjalta.
Partio siis toimii edelleen omista lähtökohdistaan ja tavoitteistaan paremman yhteiskunnan ja sen aktiivisten jäsenten kasvattamisessa. Tarkoituksena onkin saada henkilö itse huomaamaan oma osaamisensa ja sanoittamaan sitä, mutta tämän lisäksi kannustetaan sekä olemassa olevia että potentiaalisia jäseniä hyödyntämään osaamistaan myös formaalissa koulutuksessa sekä esimerkiksi työnhaussa.
Roihun yhteydessä oppilaitoksilla on nyt loistopaikka lähteä mukaan kehittämään omia arkioppimisen validointiprosessejaan. Ilmoita oman oppilaitoksesi oppilaitosagentti roihuakatemia@roihu2016.fi, niin saat lisätietoa.
Yhteistyössä on voimaa!
Tarja Nieminen Jari Pöyhönen
RoihuAkatemian rehtorit
Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki