15.06.2017
Aloitin viime vuoden heinäkuun lopussa kirjoittamaan joka arkipäivä pienen esittelyn ammatillisista tutkinnoista AMKEn verkkosivuille. Ensimmäisenä kerroin ajoneuvonosturinkuljettajan ammattitutkinnosta ja tällä hetkellä olen menossa vaatetusalan ammattitutkinnon kohdalla. Viimeisen, yritysneuvojan erikoisammattitutkinnon esittely, on heinäkuun viimeisenä päivänä.
Vuonna 2015 lähihoitajaksi valmistui 8827 henkilöä, ja vain yksi valmistui aseseppämestariksi. Suntion ammattitutkinnon suoritti 74 henkilöä ja siivoustyönohjaajan erikoisammattitutkinnon suorittaneita oli 112. Optiikkahiojan ammattitutkintoa ei suorittanut enää yksikään.
Opin paljon uutta tutustuessani yksitellen kaikkiin tutkintoihin. Jotkut tutkinnot olivat todella omituisia. Obduktiopreparaattori. Ai mikä? Joidenkin tutkintojen kohdalla minulla ei ollut ennen tutkinnon perusteita vilkaistuani mitään ajatusta siitä, mitä kyseinen tutkinto pitää sisällään (maaseudun kehittäjän erikoisammattitutkinto tai muovimekaanikon ammattitutkinto). Välillä mietin, että hei tuohan voisi olla kiva (liikunnan ammattitutkinto) ja välillä, että tuohon en ikinä ryhtyisi (seminologin ammattitutkinto).
Tätä hommaa tehdessäni oli mukavaa etsiä tutkintoesittelyihin kuvat. Kivimiehen ammattitutkintoon valitsin kuvan hautausmaasta ja dieettikokin erikoisammattitutkinnon kohdalle nappasin itse kuvan juuri pannulle menossa olevista lohifileistä. Perhepäivähoitajan ammattitutkinnon esittelyssä näkyy oma kaksivuotiaani ja lasinpuhaltajamestarina loistaa kummipoikani äiti. Arboristin ammattitutkinnon kohdalle löysin kuvapankista mielestäni hienon otoksen, jossa mies leikkaa puussa oksia. Sain kuvasta kuitenkin palautetta, että voisinko vaihtaa kuvan sellaiseen, jossa alalla vaadittava työturvallisuus on kunnossa.
Ensi syksynä tutkintojen määrä puolittuu. Ammatillisten tutkintojen määrä vähenee nykyisestä 351 tutkinnosta 164 tutkintoon. Tämä on järkevää. Mietitään esimerkiksi näitä tutkintoja: asiakirjahallinnon ja arkistotoimen ammattitutkinto, finanssialan ammattitutkinto, kiinteistövälitysalan ammattitutkinto, markkinointiviestinnän ammattitutkinto, myynnin ammattitutkinto, sihteerin ammattitutkinto, taloushallinnon ammattitutkinto, ulkomaankaupan ammattitutkinto ja virastomestarin ammattitutkinto. Tulevaisuudessa nämä yhdistyvät liiketoiminnan ammattitutkinnoksi. Aika paljon selkeämpää, vai mitä?
Tutkintoja esitellessäni tarkistin myös alan työllisyysnäkymät jokaisen tutkinnon kohdalla. Useimpien ammattien kohdalla sanottiin, että alan kehitysnäkymät ovat hyvät tai että tulevaisuudessa työntekijöitä tarvitaan eläköityvien tilalle. Ammattiosaamisen rinnalla tulevaisuuden työelämässä korostuvat oppimiskyky ja vuorovaikutustaidot. Hyvän, monipuolisen koulutuksen saaneille ammattiosaajille tulee siis todellakin olemaan kysyntää.
Hanna-Mari Bennick
Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki